Bogić Bogićević

Uzmimo odgovornost za razvoj BiH u svoje ruke, ne očekujmo poklone međunarodne zajednice

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća Tuzla danas je obilježena 76. godišnjica od prvog oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu.

Tog 2. oktobra 1943. godine, Tuzla je bila najveći oslobođeni grad u porobljenoj Evropi.

Jednoglasnom odlukom vijećnika u Gradskom vijeću za počasnog građanina Tuzle proglašen je Bogić Bogićević, nekadašnji član Predsjedništva SFRJ, kome je gradonačelnik Jasmin Imamović, praćen gromoglasnim aplauzom, uručio zasluženo priznanje.

– Ne vjerujem da rušitelji mogu biti graditelji, ne vjerujem da ovi koji čine zločine i podstiču mržnju, strah i nasilje, mogu razvijati svijest o tome da onaj ko ne uvažava i ne poštuje život drugog čovjeka, ne zaslužuje ni vlastiti život. Želim da takvu svijest razvijamo u BiH, da sve više na sebe uzimamo odgovornost za razvoj BiH, ne očekujući poklone međunarodne zajednice. Uvijek moramo znati ko su nam prijatelji i saveznici. Želim da tuzlanski uspjesi i ubuduće budu obilježavani pjesmom „Voljeni grade moj“ – rekao je Bogić Bogićević.

Povelja Grada Tuzla dodijeljena je Momčilu Đuriću, predsjedniku Srpskog građanskog vijeća – Pokreta za ravnopravnost. Prisutnima u prepunoj sali Narodnog pozorišta Tuzla obratili su se i Stjepan Mesić, nekadašnji predsjednik Republike Hrvatske, te gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić i zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš.

U ime domaćina, prisutnima su se obratili dopredsjednik Gradskog vijeća Mirel Mišković i gradonačelnik Jasmin Imamović.