Nermin Deljkić

Uvođenjem sistema “E-beba”, roditeljima na području Općine Tešanj se omogućilo prijavljivanje bebe na jednostavan način

Nermin Deljkić, vijećnik SDP BiH u OO SDP Tešanj, mišljenja je da kada roditelji u FBiH dobiju dijete treba da upišu dijete u matičnu knjigu rođenih, te da prijave prebivalište i zdravstveno osiguranje djeteta.

Sve ovo iziskuje hrpu papirologije, posjetu više nadležnih institucija, kao sate i sate čekanja na šalterima, u redovima.

„Već nekoliko godina, općina Tešanj u odnosu na druge općine u FBiH, je u vrhu kada je u pitanju stopa nataliteta (odnos broja rođenih i umrlih). U matičnu knjigu rođenih za 2019. godinu upisano je 575 beba.

Uvođenjem sistema “E-beba”, roditeljima na području Općine Tešanj bi se omogućilo prijavljivanje bebe na jednostavan i brz način, te bi, umjesto da roditelji nose dokumentaciju od šaltera do šaltera sada institucije radile za njih.

Način na koji bi se ovaj sistem uveo na području Općine Tešanj treba biti osmišljen tako da roditeljima olakšava prijavu bebe, a da se u isto vrijeme provodi u skladu s pozitivnim zakonskim propisima koji regulišu pomenute oblasti.

Važno je istaći da osim mogućnosti elektronske prijave, i dalje postoji mogućnost prijave na tradicionalan način, kada to roditelji žele ili kada postoje bilo kakve prepreke za prijavu bebe elektronskim putem“, navodi Deljkić.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu