Mašić:

Uvjeren sam da će Zemaljski muzej biti vrlo brzo otvoren

Ta sredstva nisu dovoljna da budu stopostotno finansiranje, ali su dovoljna da u ovim teškim vremenima ne samo prežive te ustanove nego i da dobar dio plata i obaveza izmire

Slika

Ministar obrazovanja i nauke u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Damir Mašić izrazio je uvjerenje da ćemo vrlo brzo svi svjedočiti otvaranju Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine nakon što je godinu i pol dana bio zatvoren.

U izjavi za novinare je naglasio da je ove godine po prvi put Vlada Federacije BiH izdvojila 1,84 miliona KM ne samo za ovih sedam institucije nauke i kulture nego i za sufinansiranje Akademije nauka i umjetnosti BiH.

– Ta sredstva nisu dovoljna da budu stopostotno finansiranje, ali su dovoljna da u ovim teškim vremenima ne samo prežive te ustanove nego i da dobar dio plata i obaveza izmire – mišljenja je Mašić.

Napominje da je presedan to što je Vlada FBiH ovim potezom u strukturu budžeta unijela finansiranje ovih institucija i ustanova bez obzira što su one državna nadležnost, a zbog toga je Mašić uvjeren da dolaze bolji dani i za kulturu i umjetnost kao i za sve ono što treba krasiti i biti ponos svakog društva pa i bh. društva.

Međutim, direktor Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine Adnan Busuladžić ranije je jasno kazao da pod ovakvim uvjetima Muzej neće biti otvoren niti će biti skinute daske s ulaznih vrata Muzeja, kao ni natpis iznad ulaza.

Mašić međutim podvlači da u cijeloj priči oko kulturnih institucija pojedinci nisu nebitni krenuvši od ministra do direktora nego da se ovdje treba razgovarati o interesu društva u cjelini.

– Godinu i pol dana koje su iza nas su pokazale da zatvaranje muzeja nije bilo najsretnije rješenje i najsretnija odluka jer se u tih godinu i pol dana, ne samo da se ništa nije riješilo, nego se bojim da je situacija znatno pogoršana – stava je Mašić.
Naglasio je da su za to vrijeme Historijski muzej BiH i neke druge institucije kulture koje su u potpuno identičnim okolnostima i uvjetima djelovale kao i Zemaljski muzej u protekloj godini uspjele isplatiti devet plata, a to "govori mnogo više od bilo kakvih teških riječi bez obzira izrekao ih član Predsjedništva BiH, ministar ili direktor".

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine osnovan je 1888. godine i najstarija je moderna kulturna i naučna ustanova u Bosni i Hercegovini zapadnog tipa, a 4. oktobra 2012. godine Muzej je zvanično zatvoren za javnost zbog višegodišnjeg nerješavanja pravnog statusa ove institucije.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.