Savjet za zdravstvo SDP BiH

Uvesti zabranu kretanja i putovanja unutar BiH

Savjet za zdravstvo Socijaldemokratske partije BiH traži da na području cijele Bosne i Hercegovine hitno stupi na snagu zabrana putovanja unutar države, te potpuno zatvaranje granica i zabrana ulaska i izlaska iz zemlje za sva fizička lica.

Pozivamo krizne štabove da hitno uvedu i mjeru uvođenja policijskog sata u cijeloj državi. Nužno je i da se za Banja Luku, Mostar i Konjic, tri žarišta zaraze virusom COVID-19, uvede potpuna zabrana kretanja, uz omogućenje jednog, kontroliranog dnevnog izlaska u nabavku potrepština jednom članu domaćinstva.

Savjet za zdravstvo SDP BiH traži od kriznih štabova na svim razinama da objave informacije o broju raspoloživih testova na virus COVID-19, broja respiratora, te stanja i kapaciteta svakog pojedinačnog izolatorija. Također, nužno je stavljanje u funkciju svih jedinica civilne zaštite u državi, te mobilizacija svih dostupnih zdravstvenih kadrova.

Nedopustivo i sramotno je da u stanju potrebe opće mobilizacije i saradnje, federalni ministar zdravstva još uvijek nije uspostavio niti kontakt, a kamoli bilo kakav oblik koordinacije aktivnosti sa kantonalnim ministarstvima zdravstva.

Očekujemo od entitetskih vlada da od svih lokalnih i kantonalnih zdravstvenih sistema zatraže cjelovite informacije o kapacitetima za smještaj i tretiranje oboljelih ili onih za koji pokazuju simptome oboljenja od virusa, kso i o uslovima za provođenje testova, dostupnosti zaštitne opreme zdravstvenim radnicima i drugih medicinskih pomagala.

Samo odgovornim postupanjem, transparentnošću i tačnim podacima o raspoloživim resursima za borbu protiv pandemije je moguće istu suzbijati, ali i smanjiti paniku među građanima koji imaju osjećaj da ih se drži ‘u mraku’ i neinformisane o stvarnom stanju pandemije u BiH.

Konačno, riječima direktora Svjetske zdravstvene organizacije, očekujemo da vlasti na svim razinama shvate da je najkorisnija mjera za kontrolu virusa ‘testiranje, testiranje, testiranje!’.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu