Almir Babajić

Utvrditi da li postoje elementi privrednog kriminala u poslovanju Preventa u ZDK

Almir Babajić, zastupnik SDP BiH u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, uputio je inicijativu Agenciji za reviziju privatizacije Federacije BiH zahtjev za reviziju Ugovora firme Prevent Sarajevo i utvrdi da li je sve u tom Ugovoru ispoštovano.

„Zatražio sam i od Odsjeka za privredni kriminal Ministartsva unutrašnjih poslova ZDK da utvrde dali postoje elementi počinjenja krivičnog djela iz oblasti privrednog kriminala.

Naime, 2002. godine Prevent Sarajevo kupuje 5.374 dionice “Kimo” d.o.o. za 53.374 KM. Ovom privatizacijom Prevent postaje vlasnik nekretnina vrijednih više desetina miliona maraka.

Tokom 2014. godine osnivaju novu firmu Prevent Zenica i u nju prebacuju blizu 1.000 radnika. Nova firma nema imovinu niti bilo kakvu drugu vrijednost.

Tokom 2023. godine firma Prevent Zenica  mijenja naziv u Fornax i predaje zahtjev za stečaj, a 41 radnik (rizične kategorije invalida rada, radnici stariji od 50 godina) ostaju četiri mjeseca bez plata i uplaćenog zdravstvenog osiguranja iako se radi o osobama kojima je zdravstveno osiguranje potrebno.

Stečajne mase nema, jer je imovina firme Kimo  ostala na preduzeću Prevent Sarajevo “PREVENT SARAJEVO” d.o.o. Visoko. Radnici nemaju od čega namiriti svoja potraživanja!

Radnici koji još uvijek mogu da podnesu njihove “izuzetno teške” uslove rada su prebačeni u novu firmu “BFM” i samo je pitanje kada će i njih “potrošiti” i s njima uraditi isto kao i sa ovim radnicima koji su sada “ostali na ulici”.

Jedino što obespravljeni radnici traže jeste da dobiju otkaz u skladu sa Zakonom o radu i budu ispoštovana njihova radnička prava“, naveo je Babajić.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.