Damir Mašić i irfan Čengić

Utjecaj Dragana Lukača na rad Uprave policije bio je više nego evidentan

Raspravu o izvještaju o radu MUP-a FBiH za period 2015. – 2019. obilježile su žestoke optužbe na rad ministra Aljoše Čampare i MUP-a FBiH. Zastupnik Damir Mašić komentarisao je rad Dragana Lukača, bivšeg direktora Federalne uprave policije.

“Utjecaj Lukača na rad Uprave policije bio je više nego evidentan. Sam je odredio ko će mu biti nasljednik, dao ovlaštenja, a ovaj njemu isplatio 30.000 KM otpremnine. A onda nam se događa slučaj Gačić. Pitam zbog čega Vlada FBiH čeka na imenovanje direktor FUP-a? Vlada treba da završi tu priču, a ne da imamo v.d. direktora”, poručio je Mašić i dodao kako nema smisla razmatrati izvještaj o sigurnosti u FBiH od prije četiri godine.

Zastupnik Irfan Čengić kaže da su uniforme u Kantonu Sarajevo ljepše od svih drugih, ali da nisu ustavne.

“Ustav kaže da se smije samo grb razlikovati. MUP Kantona Sarajevo je sve nabavljene uniforme donirao MUP-u BPK. Zašto Vlada FBiH nije reagovala. U Kantonu Sarajevo potrošeni milioni, sada traje novi konkurs za nabavku. Ne smijem ni zamisliti kako bi se reagovalo da slično uradi HDZ u Hercegovini”, poručio je Čengić.

Pitao je i zašto nema direktora FUP-a i kakav je sastav Specijalne jedinice.

“Mi smo najbolje momke skidali samo zato što su Bošnjaci. Postavljani su momci sa 60-ih mjesta koji su Hrvati. Sada imamo situaciju da su najspremniji momci primljeni u KS i da je specijalna jedinica KS sposobnija od one FUP-a. Dragana Vikića niko nije pitao koje je nacionalnosti kada je branio Sarajevo”, poručio je Čengić.

nap.ba