Usvojena inicijativa Muhidina Šertovića za izgradnju spomenika Armiji BiH na Ćojluku

Na prijedlog dr. Muhidina Šertovića, zastupnika SDP BiH u Skupštini USK, u Budžet Unsko-sanskog kantona koji je usvojen na jučer održanoj sjednici, uvrštena je stavka (koja Nacrtom Budžeta USK za 2019. godinu nije bila predviđena) u iznosu od 30.000 KM za izgradnju spomenika na Ćojluku.

U obrazloženju zahtjeva za dopunu Budžeta, dr.Šertović je izmedju ostalog napisao:

„ Grupa demobilisanih pripanika 511.sbbr ovih dana oživjela je nekoliko godina staru ideju da se u slavu i čast svih pripadnika 511.slavne, 5. Korpusa i ARBiH, ali prije svega u čast branioca i oslobodioca Ćojluka, na ovom krvlju natopljenom mjestu, izgradi veličanstven, 17 metara visoki spomenik kao podsjetnik svim mlađim generacijama na herojska djela pripadnika ARBiH, ali i kao opomena svima onima koji možda još uvijek maštaju o velikodržavničkim idejama, da u tome neće uspjeti. Projektna dokumentacija, urbanistička saglasnost i gradjevinska dozvola od strane općine Bosanska Krupa već su uradjeni a jedan od pripadnika 511.slavne darovao je više od 2000 kvadratnih metara svog zemljišta za izgradnju spomenika na Ćojluku”.