Sarajevo

Usvojen Zakon o unutrašnjim poslovima

Zakon propisuje jači nadzor Parlamenta nad radom Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova te precizira proces imenovanja i razrješenja direktora Federalne policijske uprave, štiteći poziciju direktora od nezakonitih smjena – kaže Kurteš

SlikaNakon što je završena vanredna sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta u Sarajevu, počeo je nastavak 23. sjednice, na kojoj je usvojen Zakon o unutrašnjim poslovima Federacije BIH za koji je resorni ministar Predrag Kurteš rekao da uvažava vrlo zahtjevne međunarodne standarde i garantira potpunu samostalnost te finansijsku neovisnost Federalne uprave policije, bez uticaja politike.

– Zakon propisuje jači nadzor Parlamenta nad radom Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova te precizira proces imenovanja i razrješenja direktora Federalne policijske uprave, štiteći poziciju direktora od nezakonitih smjena – kaže Kurteš.

Prijedlogu ovog teksta prethodila je javna rasprava i uvaženo je više od 90 posto inicijativa, među njima i onih iz Ureda visokog predstavnika u BiH, te je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko pozivao na ubrzanje procedure donošenja ovog zakona.

Inzko je istakao da je predloženi zakon rezultat dugotrajnog procesa konsultacija i konsenzusa nadležnih domaćih i međunarodnih subjekata te da se njime dalje učvršćuje operativna i finansijski nezavisna Uprava policije.

– Ova institucionalna nezavisnost omogućava efikasniji i profesionalniji rad policije te služi kao korisna prepreka neprikladnim političkim uticajima na rad policije – naveo je u dopisu Kolegiju Predstavničkog doma Inzko.

Finansijsku samostalnost osigurava odredba da se za poslove iz nadležnosti MUP-a osigurava novac iz federalnog budžeta.

Kurteš je naglasio da bi rješenja ponuđena ovim propisom trebala biti model i za kantonalne zakone o unutrašnjim poslovima.

Tekst Prijedloga zakona o unutrašnjim poslovima FBiH koji je danas usvojen u potpunosti je usaglašen s OHR-om i EUSR-om.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.