Dom naroda

Usvojen rebalans budžeta FBiH

Vlada Federacije, ministarstva, javna preduzeća zadužuju se da odmah poduzmu mjere saniranja posljedica prirodne nesreće, te da izrade nove planove sistema zaštite prirodnih nesreća i dostave ih Parlamentu Federacije BiH

Slika

Dom naroda Federalnog parlamenta na jučerašnjoj vanrednoj sjednici, posvećenoj posljedicama katastrofalnih poplava u BiH, usvojio je nekoliko zaključaka, među kojim je i taj da se Vlada Federacije BiH zadužuje da u narednih 10 dana pripremi po hitnoj proceduri prijedlog zakona o osnivanju Fonda za saniranje elementarnih nepogoda u Federaciji BiH. 

Vlada Federacije, ministarstva, javna preduzeća zadužuju se da odmah poduzmu mjere saniranja posljedica prirodne nesreće, te da izrade nove planove sistema zaštite prirodnih nesreća i dostave ih Parlamentu Federacije BiH. 

Dom naroda podržao je inicijativu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u kojoj se zahtjeva od Agencije za bankarstvo FBiH i svih banaka koje posluju na području FBiH da za sve pravne i fizičke osobe, koja su nastradale i pretrpjele značajne štete u polavama, urade reprogramiranje kreditnih obaveza u otplati glavnice kredita za najmanji rok od godinu dana do dvije godine i da se otplata kredita pomjeri za naredne dvije godine. 

Također, Dom naroda predlaže Vladi Federacije da Odluku o raspodjeli sredstava od GSM licence stavi van snage i da se izvrši revizija te Odluke u smislu da se sredstva usmjere na poplavljena područja. 

U cilju što uspješnijeg organiziranja donatorske konferencije sa međunarodnim predstavnicima Dom naroda pozvao je sve razine vlasti na što konkretniju suradnju u cilju dobijanja neophodnih finansijskih sredstava za obnovu ugroženih područja. 

Kao peti zaključak Dom naroda je predložio da se značajan dio sredstava predviđen za Program poticaja poljoprivredne proizvodnje prenamjeni i preusmjeri u sanaciju šteta i obnovu poljoprivredne proizvodnje na ugroženom području. 

Također, Federalna vlada se zadužuje da mjesečno informira Dom naroda o pruženoj pomoći i o sanaciji šteta na ugroženom području, a Domu naroda se predlaže da tu informaciju razmatra kao prvu tačku dnevnog reda svake naredne sjednice kako bi se osigurala transparentnost pri dodjeli pomoći i spriječile zloupotrebe. 

Usvajanjem zaključka Doma naroda traži se od policijskih i inspekcijskih organa u FBIH da spriječe svako moguće profiterstvo i zloupotrebljavanje nastale situacije.

Kolegij Doma naroda predlažio je da se iz obračuna plaće za maj izdvoji iznos od 10 posto za pomoć stanovnika te da se ta sredstva uplate na račun Fonda ili po izboru zastupnika kao pomoć osobama u ugroženim područjima.

Usvajanjem ovih zaključaka i rebalansa budžeta, koji je jučer na vanrednom zasjedanju  usvojio Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, završena je današnja vanredna sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta u Sarajevu. 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.