Uspješno završena osma regionalna konferencija Vučko

Forum mladih SDP BiH u saradnji sa Forumom lijeve inicijative i fondacijom Friedrich-Ebert-Stiftung, ove godine bio je domaćin regionalne konferencije Vučko, koja već osmu godinu zaredom okuplja mlade ljude iz ljevičarskih i progresivnih političkih stranaka regiona Zapadnog Balkana.

Centralna tema regionalne konferencije Vučko bila je „Ostajemo ovdje – Kako zadržati mlade ljude u zemljama Zapadnog Balkana“. U fokusu su bila pitanja kako mlade ljude zadržati u zemljama Zapadnog Balkana, odnosno kako zajednički pronaći rješenja za goruće probleme koji su ključni uzrok odlaska mladih ljudi.

Vučko političkim aktivistima nudi platformu za diskusiju o važnim problemima koji pogađaju sve mlade ljude u regionu. Ove godine učestvovalo je 70 mladih iz političkih stranaka i nevladinih organizacija iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije. Pored predstavnika Foruma mladih SDP BiH iz naše zemlje prisustvovali su i mladi aktivisti DF-a, NS-a i GS-a, te predstavnici lijevih i progresivnih NVO.

Fokus na panelima bile su politike koje se smatraju ključnim uzrocima odlaska mladih a to su: nejednakosti i nezaposlenosti mladih, inkluzivno i kvalitetno obrazovanje, rodna ravnopravnost i porodična politika, promoviranje mobilnosti mladih za postizanje inkluzivnog održivog razvoja, te izgradnja miroljubivih i inkluzivnih društava kroz borbu protiv etnonacionalizma, esktremizma i fašizma. Tokom trodnevne konferencije na panel diskusijama učešće su uzeli brojni eksperti iz regiona i Evrope, ali i visokopozicionirani predstavnici ljevice u BiH.

U međusobnom dijalogu i diskusijama nastojalo se ustanoviti u kojoj mjeri mladi iz ljevičarskih i progresivnih političkih stranaka i nevladinih organizacija prepoznaju ove probleme i politike, te na koji način namjeravaju realizaciju postavljenih ciljeva ugraditi u vlastiti politički rad.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu