SDP BiH
Održana sjednica Predsjedništva SDP BiH

Uskoro odluka o mogućim kandidatima za Predsjedništvo BiH iz reda bošnjačkog i srpskog naroda

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH na današnjoj sjednici je još jednom zaključilo da građanski blok u Bosni i Hercegovini može ukupno imati maksimalno tri kandidata za Predsjedništvo BiH, uključujući Željka Komšića kao zajedničkog kandidata iz reda hrvatskog naroda.

Osuđene su neutemeljne i neistinite tvrdnje pojedinih medija i političkih dužnosnika da će SDP BiH samostalno predložiti tri kandidata. O mogućnostima i modelima eventualnog kandidiranja i kandidata iz reda bošnjačkog i srpskog naroda, SDP BiH će u sljedećim danima donijeti konačnu odluku u koordinaciji sa ostalim činiteljima građanskog bloka.

Na sjednici je naglašena bojazan kako SDA i HDZ BiH ne žele bilo kakve izmjene izbornog zakonodavstva, jer bi na taj način sudbina formiranja Doma naroda FBiH ostala u rukama Centralne izborne komisije BiH, nad kojom evidentan utjecaj imaju vladajuće stranke. SDP BiH smatra da se rješenje za izmjene izbornog zakonodavstva mora pronaći što prije u institucijama BiH, uz učešće svih domaćih političkih aktera i podršku međunarodne zajednice.

Članovi Predsjedništva su izrazili zabrinutost za naglo naoružavanje MUP-a Republike Srpske. Očigledno je da se vlasti u ovom entitetu boje vlastitoga naroda i njegovog opravdanog bunta zbog sve teže ekonomske situacije i sveopćeg siromaštva sa kojim je suočeno stanovništvo ovog dijela Bosne i Hercegovine.