Denis Challenger

Uskoro implementacija projekta”zelene fasade” u Općini Centar Sarajevo

Općina Centar Sarajevo uskoro bi mogla postati prva lokalna zajednica na Balkanu koja će dobiti zelenu – biljnu fasadu do kraja jula, u samom centru grada.

Zelene fasade na vanjskim zidovima stambenih i poslovnih objekata odavno su trend u Evropi i svijetu. Ovakve fasade omogućavaju termoregulaciju objekata, smanjenje zagađenosti vazduha i smanjenje buke.

Projekat vertikalnog postavljanja zelenog rastinja na fasade prva će implementirati Općina Centar. Ideju je pokrenuo Denis Challenger, vijećnik SDP BiH, a Općinsko vijeće ideju podržalo.
„Pariz i London imaju za cilj da do 2030. godine imaju 1.000 hektara ovakvih zelenih površina. Mi ćemo krenuti sa 100 m2, što mislimo da je za početak itekako dovoljno. Takva fasada ima za cilj čišćenje zraka i ekološku osvijestiti građane da vide da se moramo brinuti za našu okolinu, jer u protivnom sutra nećemo imati gdje živjeti“ – rekao je Denis Challenger za TVSA.

Na zidove zgrada se postavljaju prave biljke, koje na više načina pozitivno djeluju na gradsku sredinu i ljude koji u njoj borave. Ovakvim načinom uređenja isključena je svaka opasnost od zadržavanja vlage u fasadama i zidovima objekata.

„S obzirom da se ove biljke pažljivo i s posebnom tehnikom uzgajaju i specijalno su namijenjene za fasade, one neće izazivati nikakvo okupljanje insekata i gmizavaca, tako da takve misli odmah treba odagnati“, ističe Challenger.

Ekološki prihvatljivom fasadom biće pokrivena cijela jedna zgrada. Iz Općine Centar nisu precizirali koja će to zgrada biti prekrivena ovom fasadom, ali su rekli da će biti u jednoj od sljedećih ulica: Radićeva, Titova ulica ili Kulovića.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu