Sanjin Saračević

Uređenje fasade zgrade Opštine Novi Grad ne može biti prioritet u Budžetu u odnosu na problem gradske deponije Smiljevići

Klub vijećnika SDP BiH imao je ozbiljne primjedbe na predloženi Budžet Opštine Novi Grad Sarajevo za 2019. godinu koji je usvojen na posljednjoj sjednici Opštinskog vijeća Novi Grad Sarajevo. Predloženo je nekoliko amandmana koji nisu podržani od strane načelnika Semira Efendića i većine u Opštinskog vijeću predvođenu Strankom demokratske akcije (SDA).

Kao najznačajniji prijedlog izdvajamo prijedlog za izdvajanje sredstava u iznosu od 500.000,00 KM za sanaciju i uređenje gradske sanitarne deponije Smiljevići. Posljednjih godina gradska deponija u Sarajevu predstavlja jedan od glavnih problema stanovnika opštine Novi Grad Sarajevo koji žive u blizini iste, ali i svih građana Kantona Sarajevo, jer se na istu odlaže otpad sa područja cijelog Kantona. Deponija Smiljevići ne zadovoljava niti minimum uslova za funckionisanje: ne funkcionira sistem za otplinjavanje razgradnih plinova, sistem pročišćavanja procjednih voda, a o sanitarnom odlaganju otpada i njegovom selektiranju ne vrijedi trošiti riječi.

Problem deponije je ključni i prioretni, naročito za stanovnike okolnih naselja koji su izloženi opasnostima koje prijete zbog ovakvog stanja deponije. Razgradni plinovi poput sumporovodonika i metana koji nastaju razlaganjem otpada, izbacivanjem nepročišćenih procjednih voda u Lepenički potok predstavljaju opasnost po zdravlje stanovnika. Kancerogene materije koje su produkt razlaganja otpada i koje se šire zrakom i tlom u alarmantnom procentu povećavaju opasnost od nastanka malignih oboljenja, oboljenja disajnih organa, pada imunološkog sistema stanovnika i sl.

Obzirom na značaj problema sa kojima se susrećemo, Opština Novi Grad mora biti inicijator promjene trenutnog stanja i adekvatnog rješavanja problema. Smatramo krajnje bahatim i neodgovornim zanemarivanje problema deponije Smiljevići, a istovremeno ulaganje u uređenje fasade zgrade Opštine u iznosu od blizu milion maraka.
U predstojećem periodu potrebno je pristupiti sanaciji postojeće deponije Smiljevići, stavljanju u pogon postrojenja za otplinjavanje i pročišćavanje procjednih voda, te pripremiti istu za njeno ekološko zatvaranje po otvaranju novog centra za odlaganje otpada na vangradskoj lokaciji.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu