Muamer Mekić

Urađeno 530 metara Kanalizacione cijevi, a fekalije idu u Mošćanicu

U Mjesnoj zajednici Mošćanica u naselju Faletići u Starom Gradu prije četiri godine izgrađeno je 530 metara nove kanalizacije. No, skoro 80 domaćinstava “Vodovod i kanalizacija” nikad nije priključio i sve fekalije idu u rijeku Mošćanicu, iako pored kuća prolazi glavna kanalizaciona cijev.

Kako nam je rekao vijećnik Muamer Mekić, gradnju kanalizacije, zbog zaštite Mošćanice, prije četiri godine finansirali su Fond za zaštitu okoliša FBiH i Općina Stari Grad.
– Fond je uložio 100.000 KM, a Općina 51.000 KM. Dužina kanalizacione mreže je 530 metara. “Vodovod i kanalizacija” bio je dužan da priključi 80 domaćinstava, ali to nikad nisu uradili. Nezvanično su nam rekli da kanalizaciju nisu priključili zato što ViK nije bio tehnički nadzorni organ -kaže Mekić.

Mještanima svakog mjesec dođe račun od 30 KM za otpadne vode i kanalizaciju, a nisu priključeni! Postoji i opasnost od ekološke katastrofe, jer se radi o filteru Mošćanica.
– Ovo je bio kapitalni projekt, koji je trebao sačuvati okoliš, ali neažurnošću ViK-a sve će propasti. Mještani trpe smrad, ne smiju pustiti djecu da se igraju, jer sada ima i štakora- kazao je Mekić.

Kako su nam mještani, Osnovna škola “Vrhbosna” priključila se na svoju ruku na kanalizaciju. Na upit zbog čega domaćinstva nisu priključena na kanalizaciju, iz ViK-a nisu odgovorili.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu