Saša Magazinović za N1 – Novi dan

Unutarstranački referendum nešto novo u bh. politici

Zastupnik u Parlamentu Bosne i Hercegovine i predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije Saša Magazinović kazao je jutros da u SDP-u pred najavljeni referendum, da kandidati ove stranke za Predsjedništvo BiH ”nisu sukobljeni kandidati” već da su to ”partijske drugarice i drugovi”.

Magazinović je kazao da je unutarstranački referendum nešto novo u bh. politici.

”To je definitivno nešto novo, ne samo u Bosni i Hercegovini već u regiji. Ovo je nastavak demokratizacije i u SDP-u i u BiH, podizanje demokratske ljestvice na jedan novi nivo. Pripreme idu izuzetno dobro, ne mogu reći da vlada euforija, ali vlada jedna pozitivna atmosfera. Završili smo tehničke pripreme. Idu neke male dorade u tom tehničkom smislu. Jedan broj članova se prijavio za glasanje elektronskim putem. Cilj nam je da dođemo do svakog člana i da se svi uključe u ovaj proces”, ispričao je gost Novog dana.

Poznat je termin otvaranja biračkih mjesta.

”Biračka mjesta će biti otvorena od 9 do 18 sati, sasvim dovoljno vremena da svi izađu i glasaju. Nakon toga, 27. će uslijediti velika Konvencija gdje ćemo predstaviti kandidata. Ako bi me pitali za procjenu, rekao bih da će jedno od 3-4 imena koja su se spominjala u javnosti, biti kandidat”, poručio je Magazinović.

Ocijenio je da bi licemjerno govoriti o demokratiji, a da je pri tome ne primjenjujete.

”Mi imamo trenutno na političkoj sceni već nekoliko kandidata koji postoje kao takvi, neki će se birati, evo SDA će imati dan prije nas Konvenciju. Mi u SDP-u tvrdimo da demokratija nije jednostavno, ali kako ono kažu – nije ništa bolje dosad izmišljeno. Omogućavamo članstvo da učestvuje u svim važnijim procesima. Govoriti o demokratiji, a ne primjeniti je, je malo licemjerno. Ljestvica jeste podignuta na jedan visok nivo. Od naših sestrinskih stranaka iz regije smo dobijali pozive, da žele da i njima pomognemo da uvedu slične principe”, poručio je Magazinović.

”Referendum dosad nije niko radio. Mi smo to kada smo mijenjali pravila funkciosanja SDP-a prije tri godine nakon onog poraza na izborima, tada smo i priču o referendumu stavili kao mogućnost. Mi imamo mogućnost i ankete. Odlučili smo da, odluku umjesto Predsjedništva i Glavnog odbora donesu članovi. 43.000 je sigurno pametnije neko 15-20 koji sjede u Predsjedništvu”, poručio je gost Novog dana.

O kandidaturi Denisa Bećirovića…

”Denis Bećirović je potpredsjednik SDP-a i sasvim je logično da je on potvrdio da će poštovati rezultate referenduma kao i svi drugi kandidati. Ne vidim tu ništa sporno, da su se otklonile medijske spekulacije da neko hoće ili neko neće. Dakle svi hoće, samo će članstvo reći koji je to kandidat. To nisu sukobljeni kandidati, to su partijske drugarice i drugovi”, potcrtao je on.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.