FOM SDP HNK

Unija studenata u Mostaru je poligon za obuku mladih kadrova SDA

Ono na šta smo godinama upozoravali, prethodnih dana se nažalost i dokazalo. Unija studenata Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru u potpunoj je kontroli Stranke demokratske akcije (SDA).

SDA je putem svojih mladih kadrova, potpuno obezvrijedila najviši organ studentskog organizovanja na Univerzitetu, koji sada ima samo dvije funkcije. Prva funkcija sadašnje Unije studenata je profiliranje mladih kadrova SDA, a druga funkcija se ogleda u držanju pod kontrolom studenata koji svakim danom imaju manja prava i lošije uslove studiranja, što su i dokazala sva relevantna istraživanja i ocjenjivanja. Za takvo stanje na Univerzitetu odgovorno je Ministarstvo obrazovanja, nauke i kulture HNK, koje već duži niz godina vode ministri, također iz SDA.

Da se potvrdilo, ono na šta smo godinama upozoravali, dokaz su nedavno održani unutarstranački izbori Asocijacije mladih SDA (AM SDA) u HNK i u Mostaru. Naime, prethodna tri predsjednika Unije studenata ovih dana su nagrađena visokim pozicijama unutar stranke. Haris Šabanović predložen je za predsjednika AM SDA, a do sada je obavljao funkciju predsjednika AM SDA HNK. Harun Kurtović je postao novi predsjednik AM SDA Mostar, dok je prethodni predsjednik Unije studenata Džani Pajić izabran na funkciju potpredsjednik AM SDA HNK. Ostaje nam da vidimo kako će se razvijati politička karijera aktualnog predsjednika Unije studenata Mirze Lalića koji je na čelu ovog „nestranačkog organa“.

Imena i prezimena navedena u tekstu manje su bitna. Bitno je ono kako SDA nastoji kontrolisati svaki segment obrazovanja, pa čak i studente. Plaćanje članarine za Uniju studenata koja je evidentno pod kontrolom političe stranke, najblaže rečeno je ponižavajuće, a obaveza je svakog studenta pri upisu na godinu. Stoga pozivamo i samo rukovodstvo Univerziteta da donese odluku kojom studenti nisu dužni plaćati naknadu za rad Unije studenata.

Na kraju, ostaje nada da će se neke stvari u budućnosti ipak promijeniti. Pozivamo i ohrabrujemo sve studente da dignu bunt protiv onih koji ih nelegalno predstavljaju, te izražavamo nadu kako će u dogledno vrijeme studenti imati nestranačko tijelo na Univerzitetu koje će najbolje moguće zastupati njihove interese.

Predsjednik FOM SDP BiH HNK

Merdan Nedžad


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu