Bećirović

UN, SAD i Međunarodna zajednica trebaju Srebrenicu proglasiti Distriktom BiH

Ocijenio je da danas živimo u državi u kojoj postoji kolizija između ideala pravde i ideala mira. Smatra da smo mir dobili 1995. godine, ali ni 19 godina poslije nema pravde za žrtve genocida u Srebrenici i državu BiH

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović prisustvovao je danas ispraćaju 175 žrtava genocida počinjenog u Srebrenici, kako bi iskazao počast žrtvama jedinog genocida u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

Ocijenio je da danas živimo u državi u kojoj postoji kolizija između ideala pravde i ideala mira. Smatra da smo mir dobili 1995. godine, ali ni 19 godina poslije nema pravde za žrtve genocida u Srebrenici i državu BiH.

Stava je da bi jedino bilo ispravno da za 20. godišnjicu obilježavanja genocida u Srebrenici naredne godine međunarodna zajednica, Ujedinjene nacija i Evropska unija Srebrenicu proglase distriktom BiH.

– Na taj način bi bila poslana planetarna poruka da zločinački projekti ne smiju biti nagrađeni te da postoji barem minimum pravde na ovom svijetu. Nadam se da će biti dovoljno mudrosti i snage da međunarodna zajednica koja je "skrojila" ovakav dejtonski ustavnopravni sistem napravi takav važan korak ne samo za BiH nego i za Evropu i svijet – kazao je u izjavi za Agenciju FENA Bećirović.

Podsjetio je da je on predložio rezoluciju o Srebrenici koja je dobila apsolutnu većinu u parlamentu BiH, ali nije bilo entitetske većine poslanika iz Republike Srpske.

– Da li je moguće da međunarodna zajednica 19 godina poslije tolerira negiranje činjenica koje je utvrdio najviši pravni organ Ujedinjenih nacija. To je pitanje ne samo za nas u BiH nego i za svjetske moćnike – zaključio je Bećirović.

Glavni grad Bosne i Hercegovine oprostio se danas od 175 osoba za koje će u Potočarima u petak, 11. jula, 19 godina poslije ovog strašnog zločina, biti obavljen ukop i dženaza.

Do sada je u Memorijalnom centru Potočari ukopano 6.066 osoba. Pronađeno je 7.100 ubijenih Srebreničana od ukupno 8.372 osobe za kojima se traga. 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.