Bećirović

UN, SAD i Međunarodna zajednica trebaju Srebrenicu proglasiti Distriktom BiH

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović prisustvovao je danas ispraćaju 175 žrtava genocida počinjenog u Srebrenici, kako bi iskazao počast žrtvama jedinog genocida u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

Ocijenio je da danas živimo u državi u kojoj postoji kolizija između ideala pravde i ideala mira. Smatra da smo mir dobili 1995. godine, ali ni 19 godina poslije nema pravde za žrtve genocida u Srebrenici i državu BiH.

Stava je da bi jedino bilo ispravno da za 20. godišnjicu obilježavanja genocida u Srebrenici naredne godine međunarodna zajednica, Ujedinjene nacija i Evropska unija Srebrenicu proglase distriktom BiH.

– Na taj način bi bila poslana planetarna poruka da zločinački projekti ne smiju biti nagrađeni te da postoji barem minimum pravde na ovom svijetu. Nadam se da će biti dovoljno mudrosti i snage da međunarodna zajednica koja je "skrojila" ovakav dejtonski ustavnopravni sistem napravi takav važan korak ne samo za BiH nego i za Evropu i svijet – kazao je u izjavi za Agenciju FENA Bećirović.

Podsjetio je da je on predložio rezoluciju o Srebrenici koja je dobila apsolutnu većinu u parlamentu BiH, ali nije bilo entitetske većine poslanika iz Republike Srpske.

– Da li je moguće da međunarodna zajednica 19 godina poslije tolerira negiranje činjenica koje je utvrdio najviši pravni organ Ujedinjenih nacija. To je pitanje ne samo za nas u BiH nego i za svjetske moćnike – zaključio je Bećirović.

Glavni grad Bosne i Hercegovine oprostio se danas od 175 osoba za koje će u Potočarima u petak, 11. jula, 19 godina poslije ovog strašnog zločina, biti obavljen ukop i dženaza.

Do sada je u Memorijalnom centru Potočari ukopano 6.066 osoba. Pronađeno je 7.100 ubijenih Srebreničana od ukupno 8.372 osobe za kojima se traga.