Gradski odbor SDP BiH Zenica

Umjesto zahvalnice, uposlenik JU Kantonalna bolnica Zenica dobio otkaz!

Slike medicinskih radnika širom svijeta koji su se borili za život i zdravlje pacijenata zaraženih korona virusom bili su svima nama dostupni proteklih mjeseci. Uslovi rada, režim života i procedure kojih su se svakodnevno morali pridržavati bili su izuzetno teški. U velikom  broju  evropskih zemalja ljekari i mediciski tehničari dobivaju duple plaće, dodatne pogodnosti  i izuzetno se cijene kao heroji nacije. Aplauz u 20h građana Zenice bio je podrška upravo tim ljudima.

I onda, uposlenik JU KBZ koji se među prvima dobrovoljno prijavio za rad sa zaraženim pacijentima, ovih dana umjesto zahvalnice dobije otkaz Ugovora o radu iako je imao ugovor na neodređeno vrijeme. Diskriminacija prema uposlenicima koji su bili angažovani za rad sa zaraženim pacijentima  je rezultirala nezadovoljstvom određenog broja radnika, a jedan od njih je dobio i otkaz.

Socijaldemokratska partija, kao partija koja se bori za zaštitu i prava radnika, oštro osuđuje ovakav postupak menadžmenta JU KBZ i poziva Upravni odbor da prihvati žalbu na otkaz i zadrži medicinskog tehničara u radnom odnosu.  Socijaldemokratska partija BiH će, sa svim svoji resursima, dati podršku medicinskom osoblju.

Pozivamo menadžment  JU KBZ da upozori i sankcioniše sve one koji provode mobing na uposlenicima jer je prema saznanjima do kojih smo došli to veoma izraženo posljednjih godina.

Pozivamo menadžment JU KBZ  da upozori i sankcioniše sve one koji provode diskriminaciju nad uposlenicima te na taj način „štede i čuvaju“ sebi ili strankama drage ljude, a druge koji to nisu izlažu maksimalnim fizičkim i psihičkim naporima.

Pozivamo i Sindikat uposlenika JU KBZ da osudi postupak otkazivanja ugovora o radu njihovom kolegi i da mu pruže svaku moguću pravnu, moralnu i prijateljsku podršku.

Izuzetno težak period je iza nas ali vjerovatno da nas sličan scenarij čeka i u budućnosti. Ovim postupkom ste poslali izuzetno ružnu poruku svim onim uposlenicima koji će se možda već sutra u nepoznatim okolnostima i protiv novih nepoznatih pandemija boriti za živote naših građana.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu