Jasmina Zubić

Umjesto za bolesnu djecu, Vlada FBiH novac uplaćuje za dug MMF-u

Zašto građani moraju skupljati novac za liječenje najteže oboljelih pacijenata u našoj zemlji? Ovo je primarna zadaća za fondove solidarnosti, međutim, nedostaje novac koji treba osigurati Vlada Federacije, i to 30 posto, ali je opterećena vraćenjem dugova MMF-u.

Posljednji primjer koji je ujedinio građane širom BiH jeste slučaj sedmomjesečne bebe Arslana Kulačića. Za njegovo liječenje u inostranstvu potrebno je 133.000 eura. Zahvaljujući donacijama građana, skupljen je dio sredstva, piše federalna.ba.

Ipak, novaca za nastavak liječenja fali, a roditelji se nadaju da će uz pomoć dobrih ljudi biti osiguran. I ovo nije usamljen slučaj. Mnogi oboljeli zavise od dobre volje građana, a ne pomoći države. Upravo zbog ovakvih slučajeva postoji Fond solidarnosti FBiH.

Iz CCI-ja prije dvije godine upozoravali su da je za period od 2002. do 2013. godine i poslovanje ovog fonda evidentiran nezavanični dug od 611 miliona maraka, a koji je nastao zbog neuplaćivanja finasijskih sredstva iz federalnog budžeta. Razlog – novac ide za vraćenje dugova MMF-u.

Federalni parlamentarci iz SDP-a BiH upućivali su amandmane čiji je cilj bio omogućiti priliv sredstava u Fond iz budžeta. Ali, oni nisu usvojeni.

“Uloženi amandmani da se barem jednim dijelom poboljša stanje u ovom fondu nisu prihvaćeni, nažalost, od strane Vlade, iako je Vlada imala imala obavezu da isti iznos sredstva, koliko se izdvaja iz doprinosa, izdvoji i iz budžeta. Radi se o iznosu od 25 miliona koje je planirala Vlada da izdvoji za ovaj fond, od doprinosa se prikupi negdjo oko 127 miliona, što znači da Vlada ni jednom petinom nije ispunila svoju zakonsku obavezu”, kaže Jasmina Zubić, zastupnica SDP BiH u Zastupničkom domu FBiH.

index.ba


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu