Damir Filipović

Umjesto fiktivnih pasoša, u RS bi se trebali pozabaviti masovnim odlaskom mladih

Damir Filipović, predsjednik Foruma mladih SDP-a BiH, dao je izjavu povodom informacije u medijima, u kojoj se prenosi tweet Rajka Vasića, bivšeg generalnog sekretara SNSD-a, da je podmladak te stranke, u nizu manifestacija povodom 9. januara, neustavnog praznika koji se u manjem entitetu slavi kao Dan RS-a, napravio i pasoš Republike Srpske, sa datumom izdavanja 9. januara 2018. godine.

„Pasoš predstavlja obilježje države, a svi znamo ko jedini u Bosni i Hercegovini može izdati taj dokument – država i nikako entitet. Ovo možemo promatrati, kako je i navedeno, kao manifestaciju i performans u stilu „djeca se malo poigrala“. Ja samo znam da, ukoliko se nešto hitno ne uradi, više neće vrijediti ni pasoši, ni teritorija jer, u nakraćem, neće biti ni mladih, ni podmlatka.

Ovima koji su se igrali države je očigledno dobro, čim nemaju pametnija posla. Kao legalista pozivam ih na poštivanje odluke Ustavnog suda BiH o neustavnosti navedenog praznika te da se ozbiljno pozabave stvarnim problemima mladih te izbjegnu politikantstvo oponašujući stranačkog lidera, koji već više od decenije narodu obećava samo snove i ublehe koje se nikad neće ostvariti.

Nevjerovatno je kako se ova priča aktuelizira pred svake izbore u BIH. Svima bi nam bilo bolje kad bi se smirile nacionalseparatističke težnje i da zajedno pokušamo riješiti probleme koje tište mlade u svim dijelovima BiH“, naveo je Filipović.