Okrugli stol

Uloga predškolskog odgoja i obrazovanja u pružanju jednakih životnih šansi

U Sali Centra za kulturu u Mostaru održana panel diskusija pod nazivom: Uloga predškolskog odgoja i obrazovanja u pružanju jednakih životnih šansi koju je organizirala Fondacija Fridrih Ebert i Forum lijeve inicijative iz Sarajeva.

Na panelu su učesvovali doc. Dr. Borjana Miković, docentica Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, Izv. Prof. Dr.sc. Nikolina Obradović sa Sveučilišta u Mostaru i Ismet Lulić zastupnik SDP BiH u Skupštini HNK. Moderator panela bila je Alma Pelo Zagorčić.

Cilj održavanja panela na ovu temu jeste da se potakne javna debata o ovom važnom pitanju i da doprinos iznalaženju rješenja za uključivanje što većeg broja djece u vrtiće.

Uvod u temu bilo je predstavljanje istraživanja „Uloga predškolskog odgoja i obrazovanja u pružanju jednakih životnih šansi“koje je predstavila sama autorica doc.dr. Borjana Miković. Izv.prof. fr. Sc, Nikolina Obradović osvrnula se na priuštivost vrtića, cijenom usluga predškolskog odgoja i obrazovanja u BiH, odnosu cijena i mjesečnih primanja roditelja. Zastupnik u SDP BiH u Skupštini HNK Ismet Lulić je naveo kako je potrebno što prije pristupiti usaglašavanju Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju HNK sa Okvirnim zakonom o predškloskom odgoju i obrazovanju BiH.

Generalni zaključak diskusije bio je da predškolski odgoj i obrazovanje trebaju biti strateški interes države i entiteta, a ne isključivo odgovornost kantonalnih, odnosno lokalnih vlasti i roditelja, te da se predškolski odgoj i obrazovanje moraju tretirati kao dio jedinstvenog odgojno-obrazovnog sistema, pa ga u tom kontekstu, uz visok stepen autonomije, treba tretirati kao osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. Dalje je zaključeno da se treba razmotriti mogućnost uvođenja predškolskog odgoja i obrazovanja kao stalnog budžetskog korisnika, pored budžeta lokalnih zajednica, u budžet FBiH i budžet kantona, pri čemu treba izdvojiti posebne stavke za financiranje obaveznog uključivanja u Predškolski odgoj i obrazovanje djece u godini pred polazak u školu.