Saša Magazinović

Ukloniti političare koji lažu, kradu i manipulišu narodom

Poslanik u Parlamentu BiH i predsjednik Glavnog odbora SDP BiH Saša Magazinović razgovarao je danas sa predstavnicima evropskih i svjetskih medija. U organizaciji Fondacije Robert Bosch iz Berlina susretu su prisustvovali novinari medijskih kuća Guardian, The New York Review, Diplomat, Politico, Foreign Policy, Medien Verlag, WP/German Media, France 24, Al Jazeera English BIRN Srbija, RFI National Radio, TV Slovenia, The Atlantic, The Haaretz, Finanzen Verlag Munich, The Hindu, National Geographic, i BIRN Makedonija.

U dugom, sadržajnom i otvorenom razgovoru Magazinović je prezentirao aktuelnu političku situaciju, posebno istakavši glavne izazove koji stoje pred državom BiH, te probleme sa kojima se bori bosanskohercegovačko društvo, u prvom redu ekonomske prirode i sve većeg odliva stanovništva.

Naglasio je da u Bosni i Hercegovini najveći problemi dolaze od strane političkih elita ogrezlih u kriminalu koji se godinama kriju iza naroda čije nacionalne interese navodno brane dok sebi pune džepove. Rješenje većine problema vidi u promjeni navika ponašanja političkih elita koja je nemoguća bez pritiska javnosti i odluke građana na izborima da se takvo nešto treba desiti.

Magazinović smatra da svi građani bez obzira gdje žive i kojoj etničkog grupi pripadaju imaju iste probleme, a oni se tiču nezaposlenosti, lošeg zdravstvenog sistema, sve lošijeg obrazovanja i narušene sigurnosti. Svima onima koji žele dobro državi i narodu to trebaju biti ključni protivnici, te je izrazio svoj stav da se u izbornoj kampanji kandidati i stranke trebaju takmičiti u rješenjima, a ne u tome ko će koga više uvrijediti.

Govoreći o budućnosti BiH iskazao je svoje uvjerenje da sazrijeva svijest građana o tome da ih nacionalisti godinama zloupotrebljavaju kao svoj štit od pravosudnih institucija i da dolazi period kada će se cijeniti oni koji vrijedno rade tragajući za rješenjima u odnosu na one koji lažu, kradu i manipulišu narodom i koji moraju biti uklonjeni sa političke scene.