Lagumdžija-Afanasiev

Učešću BiH u mirovnim operacijama UN-a i procesu obnove i rekonstrukcije nakon poplava

Dr Lagumdžija i rezidentni koordinator Afanasiev su razmotrili dosadašnje aktivnosti na planu saradnje institucija BiH i tima UN-a te predstojeće aktivnosti i aktuelna pitanja.

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Zlatko Lagumdžija primio je 30. januara 2015. godine rezidentnog koordinatora Ujedinjenih naroda u BiH i rezidentnog predstavnika Razvojnog programa UN-a (UNDP) u BiH Yuria Afanasieva.

Dr Lagumdžija i rezidentni koordinator Afanasiev su razmotrili dosadašnje aktivnosti na planu saradnje institucija BiH i tima UN-a te predstojeće aktivnosti i aktuelna pitanja.

Jedno od pitanja bilo je učešće BiH u mirovnim operacijama UN-a širom svijeta. Dr Lagumdžija se sagovorniku zahvalio na ponudi za finansiranje analize-studije o mogućnostima BiH za povećanje učešća u mirovnim operacijama i informirao da je ponuda u fazi razmatranja.

Zajednički je ocijenjeno da postoji respektabilan potencijal država regiona da kroz povećanje učešća u mirovnim misijama UN-a daju svoj doprinos održavanju međunarodnog mira i sigurnosti. Dr Lagumdžija je istaknuo da je Bosna i Hercegovina potpuno otvorena za sve vidove regionalne saradnje na planu mirovnih misija.

U istom kontekstu razgovarano je i o organizaciji sljedećeg regionalnog sastanka o podršci mirovnim operacijama koji bi trebao biti održan u Sarajavu polovinom maja ove godine, najvjerovatnije na Dan mirovnih operacija UN-a.

Dr Lagumdžija je sa rezidentnim koordinatorom Afanasievim razgovarao i o procesu obnove i rekonstrukcije dijelova BiH koji su pogođeni katastrofalnim poplavama u maju prošle godine i realizaciji međunarodne pomoći.

Izrazio je zahvalnost za napore koje UNDP, zajedno sa UNICEF-om i IOM-om provodi na planu realizacije EU Programa za oporavak od poplava te naglasio da je tokom nedavne posjete New Yorku od generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona zatražio pomoć UN-a u uspostavljanju sistema prevencije od elementarnih nepogoda.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.