U organizaciji Foruma žena SDP Žepče

U Žepču održan okrugli stol koji je tretirao nasilje u porodici

Iz Žepča dolazi jedna lijepa i pozitivna priča gdje su građanke i građani Žepča svih etničkih i stranačkih pripadnosti zajedno rekli ne nasilju .

Generalna skupština UN 1999.god. proglasila je 25. novembar Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama.U mjesecu novembru obilježava se 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama.

Tim povodom sinoć je u Sali OV Žepče , a u organizaciji Foruma žena OO SDP BiH Žepče upriličen okrugli sto „Nasilje u porodici“.Uvodničar u temu bila je socijalna radnica iz Žepča Ševala Muslić.Skupu je prisustvovalo oko 40-ak građanki i građana Žepča , te delegacija Foruma žena OO SDP BiH Zavidovići,koju je predvodila Senija Gušo.Kako je istakla u svojoj uvodnoj riječi predsjednica Foruma žena OO SDP BiH Žepče Vildana Stanišić,posebno raduje činjenica , da su sinošnjem skupu prisustvovali građanke i građani Žepča različitih nacionalnih i stranačkih pripadnosti ,što prije nije bio slučaj.

Iako se mi u Forumu žena bavimo uglavnom temama koje se tiču svih nas bez obzira iz koje skupine dolazimo ,do sada su našim skupovima prisustvovali isključivo članovi SDP-a .Evo sada je ta praksa prekinuta i to me veoma raduje .-Istakla je Stanišić.Gospođa Ševala Muslić je potom otvorila debatu na temu nasilja i u svom iscrpnom govoru prisutnima detaljno objasnila definiciju nasilja i forme nasilja .Potom je iznijela statističke podatke o nasilju u državi i navela razloge za nasilničko ponašanje .Gospođa Muslić je takođe govorila ko su nasilnici i gdje se naručito ispoljava nasilje .A završila je svoje izlaganje pojasnivši kako se zaštititi od nasilja i ko je u obavezi da prijavi nasilje.

Načelnik PU Žepče gospodin Vladimir Jozinović ,svoje izlaganje je započeo podatkom da je nakon 2013.god.broj prijava nasilja bio u porastu ,dok je sada ponovo u padu .Tako je u mjesecu oktobru na području ZDK prijavljen 21 slučaj nasilja od toga 50% u Zenici.

Dok je na području općine Žepče u toku ove godine do sada zabilježeno 6 slučajeva prijave nasilja .Te je zabilježeno 60 slučajeva razvoda brakova .Kako je rekao načelnik Jozinović posljedice složenih političkih prilika dovode do velikog broja razvoda i suicida .Značajnu ulogu u nasilju igra i genetika jer nasilnik proizvodi nasilnika.

U 60-70% slučajeva žene su žrtve nasilja ,a ima slučajeva gdje su roditelji, braća i sestre nasilnici ali i žrtve .Gospodin Jozinović je takođe istakao u svom govoru da PU Žepče ima dobru saradnju sa Centrom za socijalni rad i Domom zdravlja u Žepču te sa udruženjem „Medika“ u Zenici .Mada opština Žepče nije potpisala sporazum sa „Medikom“ o finansiranju .Na pitanje prisutnih koja je najčešća mjera ,koja se preuzima u slučaju nasilja Jozinović je odgovorio , da je to zabrana pristupa nasilnika žrtvi .

Elvis Botić vijećnik SDP-a u OV Žepče i predsjednik OO SDP BiH Žepče predložio je da se općina Žepče inkluzira u slučaju „Medika „.Amira Mehmedović sekretarica Medžlisa IZ Žepče govorila je o nasilju sa aspekta vjere ,te citirala dio sure „ Nahl „i naglasila da IZ u Žepču takođe puno radi na temi suzbijanja nasilja , posebno sa ženama .

Husein Softić, policajac u penziji govorio je o svojim iskustvima ,gdje je iznio slučaj u kojem je muškarac koji se njemu obratio za pomoć bio žrtva nasilja od strane svoje supruge .Softić je takođe predložio bolju saradnju između građana i policije.

O internetskom nasilju govorila je Zemira Mujičić predsjednica KUD-a „Slovo o Žepču „ iz Žepča .Kazala je kako se problemi u kući uglavnom rješavaju preko djece ,te da djeca trebaju što više da se uključuju u kulturno – sportske aktivnosti i tako se sklone sa ulice i manje vremena provode na internetu koji zna biti jako opasan , posebno za maloljetnike .

Porodica je osnovna ćelija ljudskog društva, te bez zdrave i jake porodice nema ni zdravog , ni jakog društva zaključak je sinošnjeg okupljanja u Žepču,te rješavanju problematike nasilja trebamo pristupiti svi zajedno.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu