Savjet za zdravstvo KO SDP BiH ZDK

U Zenici prezentiran nacrt Programa za zdravstvo Plana 10

U Zenici je uz, prisustvo velikog broja članova i simpatizera SDP iz oblasti zdravstva, održan sastanak Savjeta za zdravstvo KO SDP BiH ZDK na kome je prezentiran nacrt Programa zdrastva i zdravstvene politike SDP BiH iz Plana 10 za Opće izbore u BiH 2018.godine.

Nacrt Programa zdravstva prezentirao je predsjednik Odbora za zdravstvo SDP BiH prof.dr. Rusmir Mesihović, koji je iznio najvažnije segmente iz ovog programa. Mesihović je naglasio da su periodu 2011.-2015. godine učinjeni značajni napori da bi se reformirao sektor zdravstva. Donesen je niz zakona, odluka, za čiju implementaciju nisu osigurani, prije svega, politička volja, a, naravno, ni finansijska sredstva. U većini slučajeva nisu doneseni podzakonski akti, što je onemogućavalo primjenu usvojenih zakona.

U proteklom periodu proces reformi u sektoru zdravstva u Bosni i Hercegovini odvijao se sporo. Evidentno je da nije bilo dovoljno usklađenih i koordiniranih akcija unutar samog sektora te da sadašnji zdravstveni informacioni sistem i sistem nadzora nisu prilagođeni i ne osiguravaju pouzdane podatke. Stoga je neophodno sistemski reformirati zdravstveni sektor.

Razmatrajući pitanja reforme zdravstvenog sektora i njegovog finansiranja, a cijeneći sve navedeno, zaključeno je da će se Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine zalagati za zdravstveni sistem u Bosni i Hercegovini koji mora biti jednako dostupan svim bh. građanima. Svi trebaju i moraju imati jednako pravo na kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, bez obzira na njihovo imovinsko stanje i to iz kojeg entiteta dolaze. Zdravstveni sistem pripada svim stanovnicima Bosne i Hercegovine i SDP se zalaže za to da ga takvog uspostavi, očuva i još više ojača, kazao je u završnici prof.dr. Mesihović.

Nakon izlaganja prof.dr. Rusmira Mesihovića obratio se i predsjednik KO SDP BiH ZDK Senaid Begić koji je dao kratak osvrt na stanje u zdravstvu na području ZDK. Begić je upoznao prisutne sa prijedlozima i inicijativama koje su vezano za zdravstvo na Skupštini ZDK pokretali zastupnici SDP BiH. Podsjetio je prisutne da je Skupština ZDK podržala SDP-ovu inicijativu za formiranje jedinstvenog Zavoda zdravstvenog osiguranja u cijeloj FBiH.

U raspravi u koju se uključio veliki broj prisutnih podržan je Program zdravstva i zdravstvene politike SDP BiH, te su date određene sugestije i prijedlozi koji bi trebali biti sastavni dio ovog programa.

Prijedlozi koji su izneseni na Savjetu a specifični su za ZDK, sa posebnim akcentom na ljudske resurse i poboljšanje položaja zdravstvenih radnika ugradit će se u Izborni program KO SDP BiH ZDK za 2018.godinu.

Mnogobrojni problemi u zdravstvu na području ZDK koji su izneseni u raspravi potvrdili su opravdanost formiranja Savjeta za zdravstvo pri KO SDP BiH ZDK.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.