Zukan Helez

U suštini preko 90 posto zastupnika ne radi ništa

Prema svim dosadašnjim parametrima aktuelni saziv Parlamenta FBiH ocijenjuje se najgorim u njegovoj istoriji. No, to ne smeta parlamentarcima koji su među najplaćenijim u regionu. Naknade im se naplaćuju i kada se ne pojave na sjednici, pa čak i onda kada više zvanično ne žive u BiH.

Zukan Helez, zatupnik SDP-a BiH, jedan je od rijetkih parlamentarca koji otvoreno govori o primanjima koje zarađuju izabrani dužnosnici u Federalnom parlamentu. Sa mjesečnim paušalom ili platom za one koji su profesionalizirali svoj status, naknadom za prevoz, iznos mjesečno pređe i četiri hiljade maraka.

“Ma kako nije previše. Prosjek je negdje između tri i po hiljade i četiri hiljade maraka. Znači da je prosjek negdje oko četiri hiljade maraka. Predlagao sam da se to svede na jedan paušal – da se smanji za tri puta. Recimo da umjesto četiri hiljade maraka, paušal bude hiljadu maraka. Ali, za šta čovjek prima četiri hiljade maraka? Može da ne dođe na sjednicu. Može da dođe, a da ništa ne radi. U suštini preko 90 posto zastupnika ne radi ništa – ne učestvuju u diskusiji, ponekad postave pitanje koje im neko drugi napiše. To realno nije ni hiljadu maraka”, smatra Helez.

Ukupna primanja u Federalnom parlamentu kreću se i do pet hiljada maraka na mjesečnom nivou za one koji rade u zajedničkim komisijama oba doma. Informacije o pojedinačnim primanjima je teško dobiti. Od 98 zastupnika u Predstavničkom čak njih 83 profesionalizovalo je svoj radni odnos. U Domu naroda je to slučaj sa 44 od 54 delegata ukupno.

N1