SDP BiH
OO SDP BiH Gračanica

U što kraćem roku aktualizirati pitanje stanja vodovoda

Posljednja, 10. sjednica Općinskog vijeća Gračanica, održana je 31.08.2017. godine. Na toj sjednici vijećnici SDP-a su uputili tri inicijative i jedno pitanje.
Inicijative su se odnosile na:

– Pomoć poljoprivrednim proizvođačima od viših nivoa vlasti kroz proglašenje elementarne nepogode, kao posljedice suše;
– Uvođenje centralne blagajne za naplatu komunalnih usluga od strane građana;
– Postavljanje znaka pristupačnosti invalidnim osobama na parkinzima;

Vijećnićko pitanje je aktueliziralo problem produženog boravka u vrtićima djece školskog uzrasta.
Teme dnevnog reda Klub vijećnika je razmatrao na sjednici koja je prethodila sjednici Općinskog vijeća, na kojoj su usaglašeni stavovi po određenim tačkama.
Izvještaj o izvršenju budžeta i budžetske rezerve za prvih šest mjeseci podržani su, uz sugestiju da se do kraja godine sustignu svi planirani kapitalni projekti.
Pohvalno je smanjenje broja divljih deponiija, u cilju nstavka ovog pozitivnog trenda, Klub vijećnika SDP-a je stava da se povećaju budžetska sredstva za saniranje postojećih divljih deponija, kao i da se cijela teritorija općine u što skorije vrijeme uvede u sistem organizovanog odvoza otpada iz domaćinstava.
Tema koja je izazvala pažnju vijećnika je Informacija o stanju i statusu vodovoda u mjesim zajednicama, gdje su vijećnici SDP-a uzeli aktivno učešće u cilju pronalaska najboljeg rješenja u vezi vodosnabdijevanja i upravljanja vodovodima u mjesnim zajednicama.
„Mišljenja smo da se s obzirom na kompleksnost i značaj problematike, treba uraditi opsežnija analiza stanja vodovoda sa prijedlogom mjera i u što kraćem roku aktuelizirati ovo pitanje.“ – istakli su u Klubu SDP-a.
SDP- ovi vijećenici su podržali inicijativu za donošenje Odluke o pristupanju izmjenama i dopunama Statuta Općine kao i Poslovnika o radu Općinskog vijeća Gračanica.