Denis Bećirović

U roku od 120 dana implementirati četiri presude Suda za ljudska prava

Denis Bećirović, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH zadužio je Vijeće ministara BIH da najkasnije u roku od 120 dana od dana usvajanja ove inicijative u Dom naroda PSBiH pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi amandmane na Ustav BiH kojim se osigurava potpuna i dosljedna implementacija četiri presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetima „Sejdić i Finci“, „Azra Zornić“, „Ilijaz Pilav“ i „Samir Šlaku“.

Inicijativa dolazi u momentu kada Dragan Čović i dalje formiranje vlasti uvjetuje izmjenama Izbornog zakona BiH.

Promjena Izbornog zakona je preduvjet za normalno funkcioniranje svih vlasti u BiH, no izmjene ne mogu biti bez implementacija presuda evropskih sudova koje su godinama na čekanju.

Loša i nikakva Implementacija presuda “zarobila” nas je na putu ka EU, jer se bh. lideri nisu mogli dogovoriti o načinu provedbe, ali i novim pristupom EU BiH svima bi trebalo biti jasno kako niti jedna presuda nije maknuta s dnevnog red, nego su prioriteti samo drugačije poredani te nije pitanje hoće li nego kada će se ovaj uvjet morati ispuniti.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu