Vojin Mijatović za agenciju Patria

U priči oko kredita MMF-a ima posla i za Tužilaštvo

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine ni jučer nije donijelo odluku o povlačenju kreditnih sredstava u iznosu od 333 miliona eura od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Kantoni su i dalje sporni, a podjela sredstava postala je očigledno političko pitanje. Ekonomisti tvrde – Bosni i Hercegovini su neophodna kreditna sredstva, s čim se slaže i Vojin Mijatović (SDP) koji za Patriju ističe da je nesporna činjenica da je aranžman sa MMF-om, veoma važan za BIH, bilo da govorimo o prethodnim aranžmanima ili pak ovo ovom posljednjem, koji je sam po sebi vanredni instrument kao podrška u ublažavanju ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom virusa korona.

„Neosporna je i činjenica du su sredstva MMF-a značajno povoljna i u smislu kamate kao i uslova korišćenja. Međutim ono što se desilo ovaj put predstavlja presedan u odnosima MMF-a i BiH kao države.

Naime nekako smo navikli da lideri nacionalističkih stranaka koje su nažalost trenutno na vlasti svojataju i privatizuju državu i njene dijelove, te njihovo ponašanje i u ovom slučaju ne iznenađuje.

Ono što je iznenađenje jeste odnos MMF-a i posredovanje delegacije Evropske komisije kod pregovora kao i sam način realizacije ovog aranžmana“, ističe Mijatović.
Dodaje da je više nego šamar državi Bosni i Hercegovini činjenica da su predstavnici MMF-a pregovarali ovaj aranžman sa liderima tri političke stranke, potpuno zaobilazeći institucije države.

„Ako hoćemo do kraja da idemo ovo nije ništa nego udar na integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine. Kreditni aranžman sa MMF-om je po svojoj prirodi međunarodni sporazum, a zna se da nema dejstva međunarodnog sporazume bez ratifikacije u PSBiH. Ključno pitanje ko je dao ovlaštenje Savjetu ministara i na osnovu čega da zaduži građane BiH za 330 miliona eura bez odluke PSBiH.

Ovdje sigurno ima posla i za tužilaštvo, ovo nije zabilježeno u našoj istoriji.

A, mimo svega toga svjedoci smo cirkusa u režiji nacionalističkih stranaka oko raspodjele istih sredstava, te je njihovo ponašanje najsličnije lešinarima koji u pustinji naiđu na mrtvu životinju.

Pošto se radi o sramnoj cirkusnoj predstavi vladajućih kartela uz pomoć međunarodne zajednice koja još aplaudira na nedržavno i protuustavno djelovanje, bilo bi onda korektno da gospodin Dodik, Izetbegović, Čović i njihovi sateliti preuzmu otplatu ovog kredita, a ne građani BiH“, dodao je Mijatović.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu