GO SDP Mostar

U pregovore oko Mostara morale su biti uključene i druge stranke

U Mostaru je održana sjednica Gradskog odbora SDP-a Mostar, kojoj je nazočio i predsjednik stranke Nermin Nikšić.

Tom prilikom je istaknuto kako SDP jest zajedno sa drugih devet političkih stranaka na pregovorima u Vijećnici razgovarao o dva modela, međutim umjesto da sve stranke izaberu rješenje, izabrali su ga isključivo HDZ i SDA pod pokroviteljstvom međunarodne zajednice.

Problematiziran je i odabir modela B, odnosno, „22 plus 13“ jer je zaključak kako je do njega došlo korištenjem stranačkih kalkulatora kako bi spomenute stranke sebi omogućile što veći broj mandata, a nauštrb građanskih principa.

SDP BiH će učiniti sve što je u njegovoj moći da to izmijeni, ako dođe do rješavanja tog pitanja kroz izmjene Izbornog zakona u Parlamentu BiH, jer smatramo da je model „26 plus 9“, puno kvalitetnije i korektnije rješenje.

S druge strane, ako dođe do izbora, SDP će sa svojim partnerima, građanima Mostara ponudi da se odluče, kao na referendumskom pitanju, jesu li za Mostar kakvim ga mi vidimo ili kakav im nude SDA i HDZ.

„Sljedeći problem koji vidimo, osim pitanja Mostara je sporazum koji je potpisan kada je u pitanju Izborni zakon i dogovor kako će raditi zajedno na rješavanju Izbornog zakona koji će osigurati legalno i legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u Domu naroda i u Predsjedništvu BiH, što ustvari pokazuje da je gospodin Izetbegović kao Deda Mraz ispunio sve želje Dragana Čovića – rekao je uoči održavanja sjednice Nikšić.

Arman Zalihić, predsjednik mostarskog SDP-a, također, se osvrnuo na odabir modela B od strane SDA i HDZ-a:

„Rješenje su izabrale dvije stranke i to rješenje više naginje na nacionalno, nego na građansko. Svjedoci smo da su ove dvije stranke zadnjih deset godina fiktivno podijelile Mostar na istočni i zapadni i da svaka vlada svojom dijelom grada. Sada pokušavaju kroz izmjene Izbornog zakona i Statuta ponovno omogućiti sebi tu poziciju nakon izbora. Međutim, evidentno je nezadovoljstvo građana Mostara, pa sam siguran kako će im većina građana jasno izreći stav na izborima kako po pitanju njihovog dogovora tako i katastrofalne vladavine.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu