Mesihović:

U Parlamentu FBiH treba ponovo razmatrati Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju

Slika

Prioritet djelovanja Rusmira Mesihovića kao novog poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH bit će nastavak reformi u zdravstvu radi unapređenja i uspostave modernog, pravičnog, efikasnog i održivog zdravstvenog sistema.

– Tu prije svega mislim na usvajanje zakona iz oblasti zdravstva koji su ranije upućeni u parlamentarnu proceduru, među kojima je zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju, koji je jedan od temeljnih zakona u zdravstvu. Ovaj zakon treba osigurati stvarnu, a ne deklarativnu, ujednačenost prava pacijenata u cijeloj FBiH, a omogućavanje građanima da biraju gdje žele da se liječe te u konačnici efikasniji sistem – rekao je Mesihović, aktuelni ministar zdravstva Federacije BiH.

Također, mišljenja je da se ponovo treba razmatrati Zakon o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom, kao i izmjenama i dopunama zakona o transplantaciji po uzoru na najuspješnije zemlje u ovoj oblasti.

U Predstavničkom domu Federalnog parlamenta, Mesihović kaže, da će zagovarati daljnju i potpunu informatizaciju, jer je to preduvjet za brži i efikasniji zdravstveni sistem.

-Svojim radom u Parlamentu FBiH želim tematizirati zdravstvo na način da ne govorimo samo i uopšteno o simptomima nego o uzrocima anomalija koje postoje u sistemu i konkretnim i strateškim rješenjima, zasnovanim na stručnim smjernicama, kako da te anomalije iskorijenimo – izjavio je za Agenciju FENA Rusmir Mesihović, koji će u naredne četiri godine biti poslanik SDP-a BiH u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta.