KO SDP SBK

U novembru počinje smjena vlasti na Srednjobosanskom kantonu

U četvrtak je održana 10.redovna sjednica Predsjedništva SDP BiH SBK/KSB kako bi se rukovodstvo Kantonalne organizacije SDP BiH SBK/KSB upoznalo s trenutnim stanjem priprema za predstojeće Općinske izbore u novembru 2020.godine. Predsjednici općinskih organizacija i predsjednici općinskih izborih štabova, uzimajući u obzir stanje na terenu i poduzete pripreme u okviru svojih organizacija, pokazali su veliku dozu optimizma i realno očekivanje da će rezultati izbora biti znatno bolji nego 2016.godine, s posebnim naglaskom da bi od novembra 2020.godine mogli imati barem dva Načelnika na području Srednjobosanskog kantona. Kontinuiran rad i aktivnosti s biračima koje se svakodnevno provode uz preuzimanje svih epidemioloških mjera su na izuzetno visokom i profesionalnom nivou i svakako će se pojačati kako se izbori budu bližili – jedinstveni su svi predsjednici općinskih izbora štabova.

Pored pripreme za izbore, Predsjedništvo KO SDP BiH SBK/KSB razgovaralo je i o trenutnoj epidemiološkoj situaciji na nivou Kantona i smatra da mjere koje se provode treba pojačati, a javnost svakodnevno upoznavati s trenutnim stanjem. Samo tačne informacije koje se pružaju građanima mogu pomoći da se spriječi širenje korone, te pomoći medicinskim radnicima u njihovoj borbi s Koronom. Bez obzira na to što vladajuća koalicija SDA – HDZ smatra da je medicinskim radnicima dovoljna nagrada što imaju redovne plate, smatramo da ih se dodatno treba stimulirati i na svaki drugi način pomoći medicinskim ustanovama i institucijama.

Također, jedna od interesantnih tema koja će biti i tačka dnevnog reda naredne sjednice Skupštine Srednjobosanskog kantona je i Prijedlog Odluke o usvajanju lovišta na području Srednjobosanskog kantona. Iako je ovom Odlukom ispoštovana inicijativa SDP BiH da lovišta budu formirana na principu – jedno lovište – jedna općina, ipak ovdje postoji veliki propust – iz odluke su izostavljene općine Travnik, Novi Travnik i Gornji Vakuf – Uskoplje. Na ovaj način izostavljena je skoro polovina ukupne površine Kantona čime je izvršena diskriminacija velikog broja lovca s područja našeg Kantona. Smatramo da je usvajanje bilo kakvih polovičnih odluka više nego loša poruka za sve građane Kantona i kao takva se treba i mora dopuniti i primjenjivati na cijelom području Kantona. Nestručnost, nesposobnost i parcijalna rješenja su godinama zaštitni znak SDA-HDZ koalicije i to se mora promijeniti. Prva naredna prilike je 15.novembra i građani je trebaju iskoristiti – jedinstven je stav Predsjedništva KO SDP BiH SBK/KSB.