Igor Stojanović za N1

U Kantonu Sarajevo postoje pokušaji da se naprave paralelni sistemi zbog politike

Poslanici u Skupštini Kantona Sarajevo usvojili su juče nacrt Zakona o lokalnoj samoupravi a usvojena je i inicijativa prema kojoj kladionice u budućnosti moraju biti udaljene od škola minimalno jedan kilometar. O ovom i drugim zakonskim rješenjima sa sjednice Skupštine Kantona Sarajevo te o aktuelnoj politici za Novi dan govorio je poslanik SDP-a Igor Stojanović.

“Biće vrlo teško realizovati ovaj zaključak. Svi smo svjesni koliko je kladionica u gradu, ali smo svi svjesni i ugroženog stanja u društvu zbog kladionica. One su postale ustanove koje odgajaju. Sigurno je da će bit i otpora u realizaciji od strane kladionica”, kazao je poslanik SDP-a u Skupštini KS Igor Stojanović.

“Ne znam da li je išta išlo glatko u skupštini KS, ali šestorka je odlučna – mi želimo da mijenjamo stvari u KS, biće i političkog otpora ali mi ćemo svojim putem”, dodao je Stojanović.
Nacrt Zakona o lokalnoj samoupravi tretira problem raspodjele finansija i nadležnosti, pogotovo u oblasti komunalne privrede i osnovnog obrazovanja.
Zašto ranije nije bilo volje da se usvoji ovaj nacrt Zakona objasnio je Stojanović:

“Imamo petnaestak presuda Ustavnog suda koje bi trebale ovim zakonom riješiti. Upravo tu očekujemo otpor i od opozicije i od opština. Ovaj Zakon je hrabrost da poslije 12 godina šestorka uđe u taj proces regulisanja tih nadležnosti čisto da bi rasčlanili čija je čija nadležnost i odgovornost. Često se žalimo na ljude iz RS-a da odbijaju presude Ustavnog suda ali evo u Federaciji i KS nemamo tolike tenzije ali odluke Ustavnog suda nismo ispoštovali.”

Igor Stojanović komentarisao je i Zakon o visokom obrazovanju koji je aktuelan u javnosti nakon što je predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković problematizirao slučaj velikog broja profesora u naučno-nastavničkom vijeću koji su prema njegovim riječima postavljeni od strane generalne direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović.

“Ovdje se radi o otporu ljudi sa Medicinskog fakulteta da svom osnivaču budu odani. Imamo pokušaje da se naprave paralelni sistemi isključivo zbog politike, i na Medicinskom fakultetu i Kliničkom centru. Imamo sukobe koji su beznačajni i ne bi trebali biti politički. Ovdje se radi o nastavnoj bazi gdje je Medicinski fakultet jedina nastavna baza, u regiji (Beograd, Zagreb) imate primjere sa po 20 nastavnih baza”, naglasio je Stojanović.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu