Adnan Šteta

U junu izmještanje autobuskog terminala iz sarajevske ulice Sutjeska

Kako je najavio ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta, na sastanku sa načelnikom Općine Centar Nedžadom Ajnadžićem planirano je da najkasnije u narednih mjesec bude izmješten autobuski terminal iz ulice Sutjeska.

Načelnik Ajnadžić je na osnovu potpisane peticije građana, uposlenika i roditelja učenika Druge gimnazije prošle godine pokrenuo inicijativu za izmještanje terminala koji je sada smješten na ulazu u dvorište pomenute školske ustanove. U inicijativi su navedeni konkretni razlozi za takav korak među kojima je povećanje sigurnosti učenika Druge gimnazije.

“Kao opcije za novo autobusko stajalište koje treba biti izmješteno iz ulice Sutjeska ponudio sam dvije lokacije. Jedna je na kraju ulice Koševo, a druga u ulici Kotromanića. Na adresu Općine Centar stigla je peticija koju je potpisalo 470 građana Mjesne zajednice ‘Džidžikovac-Koševo I’ zajedno sa predstavnicima Druge gimnazije i roditeljima učenika ove škole. Ovu apelaciju smo proslijedili na adresu Ministarstva saobraćaja KS koje je nadležno da donese takvu vrstu odluke. I dalje zastupam stav da je autobuski terminal ispred ulaza u dvorište Druge gimnazije najlošije moguće rješenje”, objasnio je Ajnadžić.

Kako postojeći linijski sistem gradskog prevoza, prema riječima ministra Štete, ne prati razvoj grada, potrebno je da nadležno Ministarstvo saobraćaja KS donese niz odluka koje će poboljšati gradski prevoz, ne samo na području Centra već i u cijelom Sarajevu.

“Naredne sedmice imamo sastanak Komisije za izradu mreže linija na području KS za javni linijski prevoz putnika kako bismo razmotrili najbolja moguća rješenja na poboljšanju gradskog saobraćaja. Među ovim pitanjima ćemo razmatrati i status autobuskog terminala kod Druge gimnazije, koje prema mom mišljenju treba izmjestiti. Zajedno sa stručnim licima ćemo razmotriti ponuđene dvije opcije za novo stajalište i odabrati najbolje rješenje za naše sugrađane. Uzimajući u obzir da na ovo stajalište dolazi najviše stanovnika Vogošće i Ilijaša, sa čijim načelnicima sam obavio razgovor na ovu temu, potrebno je naći rješenje da novo stajalište bude u blizini ostalih vidova javnog prevoza poput tramvaja ili trolejbusa. Ovo pitanje planiramo riješiti u narednih mjesec dana”, kazao je Šteta.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu