Intervju Irfana Čengića za portal narod.ba

U budućoj vlasti neće biti mjesta za SDA

Hoće se odgoditi Opći izbori 2018. godine, hoće li SDA birati državu ili Dragana Čovića, ko će biti SDP-ov kandidat za člana Predsjedništva, hoće biti autoputa, a ko će činiti buduću vlast u našoj zemlji?

G-dine Čengiću, uzimajući u obzir da je protekla godina obilježena raznim političkim turbulencijama, prepucavanjima, blokadama i krizama, kako procjenjujete da će iduća godina proći? Čuli smo od nekoliko funkcionera SDA i HDZ-a, kao i premijera FBiH, da će, bez obzira na nepostojanje parlamentarne većine, ipak iduća godina biti u duhu velikih infrastrukturnih radova. Je li je, po Vašem mišljenju moguć takav scenarij?

To nesposobna vlast koristi samo kao masku za povećanje nameta građanima i poskupljenja goriva, a samim tim i svim drugim lančanim poskupljenjima. Prosto je nemoguće da vlast koja je u 3 godine izgradila 60m trotoara i 800 metara ceste završi infrastrukturne projekte. Kako su radili do sada oni u narednih 9 mjeseci neće moći ni završiti tendere za izgradnju autoputa, a ne izgraditi dionice.

Iza kulisa, ali i u međunarodnim krugovima u Sarajevu, sve se više spekuliše mogućnost izmjena Izbornog zakona kako bi se Opći izbori 2018. godine odgodili do 2020. godine, pa bi se onda i opći i lokalni održali u istoj godini, te bi se tako nastavilo do daljnjeg, što, morate priznati, jeste dobra stvar za budućnost BiH. Da li ste Vi čuli ove priče i da li SDP podržava takav modalitet izbornog procesa?

Spajanje izbora ne može biti ishitrena odluka, i mora biti provedena na način da se ljudi da li na lokalnom ili parlamentarnom nivou prvo izaberu na mandate od dvije godine, te da se onda u istoj godini održavaju izbori. I jedan i drugi sistem imaju svoje prednosti i mane. Ušteda i stabilnost su prednosti spajanja izbora, ali nije dobro da lokalne predstavnike biramo na državnim temama koje bi dominirale izbornom kampanjom. Za početak, potrebno je popraviti postojeće izborno zakonodavstvo, pa onda razmišljati o spajanju izbora.

HDZ je vrlo jasno najavio da ukoliko ne dođe do izmjena Izbornog zakona, odnosno njegovo usklađivanje sa Ustavom,  da se izborni rezultati neće moći implementirati. Možemo čuti i pojedine ključne zvaničnike međunarodne zajednice kako prezentiraju slične stavove vezano za izborno zakonodavstvo. Međutim, jasno je da do izmjena Izbornog zakona neće doći u ovom mandatu. To bi se moglo reći da je jedina sigurna činjenica za sljedeću godinu. Kada uzmemo u obzir takvo činjenično stanje, odnosno da HDZ neće pristati na bilo kakav model koji i dalje de facto omogućuje da političko Sarajevo izabere člana Predsjedništva iz reda Hrvata, te da stranke iz Sarajeva nikada neće pristati na potpuno etnički model izbora članova Predsjedništva, šta je prema Vama rješenje po tom pitanju? Da li može doći do blokade implementacije izbora?

SDP BiH  i DF su ponudili Zakon o izbornim jedinicama u PFBiH kojim se omogućava implementacija izbornih rezultata i onemogućavaju blokade HDZ-u kakve smo vidjeli nakon izbora 2010. godine. SDP i DF će insistirati na usvajanju ovog Zakona, a njegovo usvajanje ovisi isključivo o SDA, koja u ovom slučaju mora bitati između države i Čovića, a ja se  nadam da će prvi put izabrati državu.

Evidentno je približavanje SDP-a i DF-a, ali i SBB-a. Međutim, u posljednje vrijeme imamo situaciju da se u DF-u dešavaju neki “klanski” procesi, jer pojedini istaknuti kadrovi sve više, iako suptilno, ne kriju svoju bliskost prema nekim SDA strukturama. Uzimajući u obzir da se ljevica ujedinjuje, šta Vi mislite o tome?

SDP BiH i DF imaju potpisan sporazum o saradnji, i planiramo zajedno izaći na izbore,  a u kojoj formi ostaje da se vidi. Također, nakon izbora sa drugim partnerima planiramo praviti vlast. Kada je u pitanju stanje u strankama koje su naši partneri ili potencijalni partneri ne bih se mješao u untarstranačke stvari jer o tome trebaju razgovarati članovi tih stranaka.

Hoće li će SDP kandidirati Hrvata za člana Predsjedništva, odnosno kakvi su planovi SDP-a vezano za ovo pitanje? Da li se još prave kalkulacije ili već postoji neki plan?

Mi u SDP-u još uvijek nismo otvorili temu kanidata za predstojeće izbore, trenutno smo posvećeni izradi Plana 10 koji treba da ponudi rješenja za ključne problem u Bosni i Hercegovini. Nakon toga ćemo razgovarati o kandidatima na svim nivoima. Dakle, naš je plan prvo program, pa tek onda imena.

Kako cijenite odnose između stranaka koje čine vladajuću koaliciju? Je li je uopće moguće da se nakon sljedećih izbora formira neka koalicija koja će iskreno i zajedno raditi na reformnom putu ili je svaka, kao u posljednjih 25 godina, osuđena da bude koalicija, a jedni drugim opozicija?

Ubijeđen sam da ćemo nakon izbora 2018.godine imati vlast sastavljanu od partnerskih stranaka koje će imati fer i poštenu saradnju i truditi se da rade zajedno, a ne jedni protiv drugih. U takvoj vlasti ne vidim mjesta za SDA koja je prevarila sve stranke i SDP, SBIH, DF, NS a sada i SBB jer oni ne žele partnera, već žrtvu.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu