Zekerijah Osmića za portal vijesti.ba

U BiH djelimično ugrožen i mir, jer je Dodik prešao crvenu liniju

Glavni generatori krize i nestabilnosti u regionu su Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, njegova desna ruka Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a, i Srpska pravoslavna crkva (SPC).

Poručio je ovo u razgovoru za Vijesti.ba bivši ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zekerijah Osmić.

U BiH djelimično ugrožen i mir

Aktuelnu političku i sigurnosnu situaciju u našoj zemlji i regionu ocijenio je vrlo zabrinjavajućom i najrovitijom još od 1991. godine, te dodao kako smatra da je u BiH čak djelimično ugrožen i mir.

– Sve ovo apsolutno me podsjeća na 1991. godinu, kada su Karadžić i njegovi saradnici govorili kako su Srbi tobože ugroženi u bivšoj Jugoslaviji. Sada i Vučić tvrdi isto – da su Srbi ugroženi u BiH, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i na Kosovu – kaže nam Osmić.

Opasnim ocjenjuje činjenicu da po mnogim pitanjima vrlo slične stavove imaju Dodik i Vučić, kojem nikada ne manjka podrške iz Rusije, pa čak ni iz najmnogoljudnije zemlje svijeta Kine.

– A kad se sve to uzme u obzir, s pravom možemo kazati da građani u BiH itekako trebaju biti zabrinuti za mir i sopstvenu sigurnost i stabilnost – ustvrdio je Osmić.

Dodaje da ni građani FBiH odavno nisu sigurni, jer prilikom ulaska u Srbiju “budu hapšeni na osnovu nekakvih imaginarnih spiskova o tobožnjoj krivnji u proteklom ratu”.

– Hapšenje Osmana Osmanovića na granici Srbije pokazuje koliko smo nesigurni. Dok on leži u srbijanskim kazamatima, ja se pitam ko je sljedeći – poručio je Osmić.

Također je opasnom potencirao činjenicu da sve Dodikove poteze svesrdno podržava i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

– Ne treba tu biti puno pametan – Srbi kažu da neće učestvovati u odlučivanju u organima BiH, dok Hrvati istovremeno ne dozvoljavaju konstituisanje Vlade FBiH zbog nedonošenja Izbornog zakona BiH po volji HDZ-a. I u suštini sad imamo situaciju da o budućnosti BiH razmišlja samo trećina stanovništva, odnosno samo jedan narod – navodi Osmić.

Upozorava i na opasno naoružavanje naših susjeda s istoka i zapada – Srbije i Hrvatske – na šta se u određenom smislu ugledala i Republika Srpska.

– Srbija se naoružava avionima iz Rusije, a nedavno je predstavila i borbena vozila. Sličnu situaciju imamo i u RS-u, čija je Žandarmerija s nekoliko hiljada dugih cijevi naoružana poput neke oružane sile. I zaista me ne bi iznenadilo da je vlasti RS-a uskoro izvedu na entitetsku granicu, uz opravdanje kako se tako samo brane od proširenja FBiH – dodaje Osmić.

Dodik odavno prešao crvenu liniju

Osvrnuo se i na skorašnju izjavu visokog predstavnika Valentina Inzka, koji je rekao da Bonske ovlasti neće upotrijebiti sve dok se ne pređe crvena linija.

– Ta crvena linija već je odavno pređena. I ja nisam prvi koji kaže da su države koje ovdje delegiraju Inzka odavno zaboravile na BiH – potcrtava Osmić.

Naglašava da veoma ozbiljno treba shvatiti sve Dodikove izjave, a naročito onu kojom prijeti secesijom RS-a – “koja je već krenula na put izlaska iz BiH, s kojeg nema povratka”.

Podsjetivši da u Sarajevu djeluju štabovi NATO-a i EUFOR-a, koji su zaduženi za čuvanje mira i održavanje ovdašnje stabilnosti, Osmić je mišljenja da bi bh. političari, barem oni patriotski nastrojeni, trebali okupiti sve medije i otići u posjeti tim štabovima.

– A onda bi ih sasvim otvoreno trebali upitati: “Gospodo u štabovima, pa jeste li vi svjesni i spremni za sve ono što bi se moglo dogoditi usljed ovakvog opasnog Dodikovog djelovanja?” – napomenuo je Osmić.

Naš sagovornik ističe i da bi se u slučaju neke “ne d’o Bog situacije” – poput recimo pokušaja otcjepljenja RS-a, ljudstvo u Oružanim snagama (OS) BiH podijelilo na tri segmenta, te se samim tim usljed nedostatka kapaciteta FBiH ne bi mogla sama ni odbraniti.

– Dakle, ostali bismo potpuno goloruki, kao i 1991. godine, kada smo gledali unaokolo i govorili: “Ma nije mir ugrožen, nikoga mi ne diramo, pa neće niko ni nas” – konstatuje Osmić.

Osim Vučića, glavnog generatora krize u regionu, i njegove desne ruke u BiH – Milorada Dodika, Osmić navodi da u svemu tome nije nevina ni SPC.

– Na sastanku s predstavnicima Srba iz zemalja regiona pored Vučića s jedne strane sjedio patrijarh Irinej, a s druge strane Dodik. Vidjeli smo i da se svi nemiri u Crnoj Gori prave putem SPC-a, koja je i u BiH, pa i u još nekim državama počela organizovati skupove podrške. Apsolutno sam siguran da je i SPC uključena u ovu opasnu Vučićevu politiku i da je ona u potpunosti na njegovoj strani – zaključuje Osmić u razgovoru za Vijesti.ba.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu