Mirsad Mešić

U aktuelnom mandatu zaposleno 319 državnih službenika u institucijama BiH

U aktuelnom mandatu državne vlasti u institucijama Bosne i Hercegovine zaposleno je 319 državnih službenika. Od toga 37 državnih službenika postavljeno je na radna mjesta sa rezervnih listi.

Zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mirsad Mešić tražio je od direktora Agencije za državnu službu BiH Nevena Akšamiju da mu dostavi kompletnu listu primljenih državnih službenika u periodu od 31. marta 2015. godine do 1. aprila 2018. godine.

Mešić je tražio da mu se dostave podaci o broju, imenima i prezimena primljenih državnih službenika na javnim konkursima, te podatke o postavljenim državnim službenicima s rezervnih listi odnosno, kojeg datuma, na osnovu kojeg konkursa, u kojoj instituciji, na kojem radnom mjestu i iz kojeg razloga su postavljeni.

“Posljednjih mjeseci dosta se spekuliše o zloupotrebama u sistemu zapošljavanja putem javnih konkursa. Takve spekulacije ne pridonose povjerenju građana u državne institucije, a posebno u način na koji se vrši zapošljavanje državnih službenika. Postoje jasne naznake kako državna ministarstva na osnovu jednog konkursa u organe državne uprave zapošljavaju više osoba mahom savjetnika ministara i bliskih srodnika bh. funkcionera”, naveo je Mešić.

Istakao je da je u skladu sanašom demokratskom tradicijom, Zakonom o zaštiti ličnih podataka BiH i mišljenjima Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH u javnom interesu da građani BiH budu upoznati sa imenima i prezimenima te načinom postavljanja državnih službenika koje plaćaju.

Agencija za državnu službu BiH u odgovoru je navela kako je na osnovu javnih konkursa u institucijama BiH od 31. marta 2015. godine do 1. aprila 2018. godine zaposleno 319 državnih službenika od čega je 37 državnih službenika postavljenih s rezervnih listi.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu