Tuzlanski kanton prvi dobio novi saziv skupštine, SDA odlazi u opoziciju

Polaganjem zakletve 35 izabranih poslanika u Skupštini Tuzlanskog kantona (TK) danas je konstituirano ovo zakonodavno tijelo.
Najviše poslanika u novom sazivu ima Socijademokratska partija (SDP), njih deset, a druga po snazi je Stranka demokratske akcije (SDA) s devet.

Po broju poslanika slijede Pokret demokratske akcije (PDA) sa sedam, Demokratska fronta (DF) s tri, a po dva poslanika imaju Savez za bolju budućnost (SBB), Naša stranka i Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH).

Neposredno pred početak sjednice SDP, DF, Naša stranka, SBB i SBiH su potpisali okvirni sporazum o principima djelovanja nedavno formiranog građanskog bloka u najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji BiH.

“Ovih pet političkih subjekata ide u formiranje većine u Skupštini TK, što implicira da će ova većina i formirati Vladu TK. Ovaj okvirni sporazum ćemo razraditi te uz uzajamnu saradnju napraviti plan rada po principu načela koja smo iznosili u predizbornoj kampanji, a sve s ciljem pravljenja bolje, efikasnije i pravednije vlasti u TK”, rekao je predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a TK Enver Bijedić koji očekuje potpisivanje i zvaničnog koalicionog sporazuma.

Predsjednik Kantonalnog odbora DF-a Zlatan Begić je kazao da se u danas potpisanom dokumentu krenulo od principa koji će se dalje razrađivati u svim oblastima kroz zakonodavstvo, podzakonske akte te izmjene i dopune važećih zakona.

“Prvi princip je vladavina prava u svim oblastima. Tu je i depolitizacija javnog sektora, a obavezna je javna konkursna procedura uz objektivne kriterije. Nulta tolerancija je na korupciju, a dogovoreni su i principi u sportu, kulturi, obrazovanju…”, rekao je Bijedić te naglasio da će na unapređenju svih oblasti raditi ekspertni timovi koji će biti formirani.

Nakon izbora privremenih komisija za izbor i imenovanje Skupšine TK i Administrativne komisije, sjednica je prekinuta zbog konstituiranja klubova naroda.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu