Svečana akademija povodom Dana državnosti BiH

Tuzla je i oduvijek imala svoje mjesto i bila važna u svemu

U povodu obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, Kantonalna organizacija SDP-a BiH Tuzla u subotu je u prepunoj sali, najstarijeg pozorišta u BiH, Narodnog pozorišta Tuzla, organizovala svačanu akademiju. Među mnogobrojnim zvanicama bili su i član Predsjedništva nekadašnje SFRJ Bogić Bogićević, te akademik Mirko Pejanović, koji je u svom referatu govorio o historijskim činjenicama vezanim za prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a, ali i bitnim događajima i okolnostima koji su mu prethodili.

˝Ja sam uzbuđen jer sam u ovom gradu 1963. godine postao pripadnik ljevice i ljevičarske stranke. O ovoj temi treba i vrijedi govoriti. Tuzla je i tada imala svoje mjesto i bila važna u svemu, kao i danas. Imala je oslobodilački pokret kakav je malo ko imao u Drugom svjetskom ratu´, kazao je član Predsjedništva SDP-a BiH, akademik Mirko Pejanović.