Osmić:

Tučić se vodio osobnim, stranačkim i entitetskim interesom

S druge pak strane, Zekerijah Osmić, ministar obrane BiH, za naš list pojašnjava kako se radi o sasvim normalnoj trgovini namjenske industrije iz BiH prema inozemstvu

Slika

Nakon što su informacije o oružju i streljivu iz BiH nedavno završile na naslovnicama brojnih svjetskih medija vezano uz teroristički napad na ‘Charlie Hebdo’, jučer su se stvari na bh. političkoj sceni “zakuhale” zbog izvoza streljiva u Ukrajinu.

Naime, ministar vanjske trgovine i vanjskih odnosa BiH Boris Tučić podnio je ostavku jer nije želio dati suglasnost za prodaju oružja iz BiH Ukrajini. Njegov stranački šef Milorad Dodik kazao je kako se Tučić vodio principom da ne bi trebalo isporučivati  bilo kakvo oružje i streljivo na teritorije gdje se ratuje. U tom kontekstu kazao je kako je Tučić bio vođen ovdašnjim iskustvom – što je veća koncentracija oružja i streljiva, tu može biti i više problema. Dodik je istaknuo kako je predsjednik RS-a 19. siječnja uputio pismo Predsjedništvu BiH u kojem je tražio da se na dnevni red sjednice stavi i ospori isporuka oružja na prostor Ukrajine, što oni do sada nisu učinili.

Procedure

Tvrdi da se na Tučića vrši ogroman pritisak i da je moralno postupio i podnio ostavku te je i on kao predsjednik SNSD-a koji je kandidirao Tučića prihvaća.
– Oni koji su dobili vlast na razini BiH neka sada odlučuju o tome, a mi ćemo ostati principijelno protiv isporuke oružja na prostor gdje se ratuje, rekao je Dodik.
S druge pak strane, Zekerijah Osmić, ministar obrane BiH, za naš list pojašnjava kako se radi o sasvim normalnoj trgovini namjenske industrije iz BiH prema inozemstvu. Nadalje, pojašnjava kako je prodaja naoružanja Ukrajini prošla sve potrebne procedure, dobila sve suglasnosti prije nego se našla na Tučićevom stolu.
– Konačnu dozvolu za izvoz naoružanja daje Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. Prethodno suglasnost moraju dati ministarstva obrane, sigurnosti, vanjskih poslova, civilnih poslova kao i nadležna agencija. Tučić je dobio  sve potrebne suglasnosti, ali nije želio potpisati odluku, rekao je Osmić.
Nadalje, navodi kako Ministarstvo vanjskih poslova utvrđuje je li nekoj zemlji uveden embargo ili neke sankcije zbog kojih se u nju ne smije izvoziti oružje. S obzirom kako to nije slučaj s Ukrajinom, Osmić tu ne vidi ništa sporno.

Posljedice za BiH

Nadalje, tvrdi kako nije dobro što se Tučić u svojoj odluci vodilo osobnim, stranačkim ili entitetskim interesom ne uzimajući u obzir činjenice. Na taj način može ugroziti pojedine ugovore koje su tvrtke potpisale, te im na taj način nanijeti materijalnu štetu.
– Sada se možemo dovesti u situaciju da ponovno državi nanosimo štetu budući da postoji mogućnost da tvrtke tuže BiH, pojašnjava Osmić.
U svakom slučaju, čini se kako će ovaj saziv Vijeća ministara BiH teško pronaći zajednički jezik oko ovog pitanja, koje će očito čekati novu vlast. S obzirom kako nje nema još na vidiku, ostaje neizvjesno kako će se rasplesti ova situacija.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.