Nermin Nikšić

Trojac koji predvodi SDA osigurao je Dodiku i Čoviću poziciju za blokadu države

Presude Ustavnog suda BiH su neupitne i o tome se ne može voditi rasprava, izjavio je u razgovoru za Klix.ba predsjednik SDP-a Nermin Nikšić komentirajući odluku predstavnika RS-a o obustavljanju rada u odlučivanju u institucijama BiH, a zbog odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu u RS-u.

On kaže da je jasno da je država nadređena entitetima koji su samo administrativne jedinice države Bosne i Hercegovine. Isto tako je jasno da u državnim službama nema nikakvih predstavnika ili “ambasadora” entiteta.

“Svi oni, od općinskih načelnika i službenika do entitetskih i državnih funkcionera, a posebno dužnosnika u pravosuđu, jesu i moraju biti predstavnici i zaštitnici države, njenog pravnog poretka i njenih zakona koji su iznad propisa i odluka nižih organa ili stranaka. Nakon izjave predsjednika VSTV-a (Milana Tegeltije) završili smo priču o neovisnom pravosuđu koja predstavlja jasnu potvrdu potpunog političkog utjecaja”, rekao nam je Nikšić komentirajući Tegeltijinu spornu izjavu.

Ko krši koalicijski sporazum?

Kaže da mu je interesantno to da u saopćenjima koalicijskih partnera koji jedni po drugima “prosipaju žuč”, niko od njih nije našao za shodno da nam svima pojasni na kojim su principima uspostavili vlast.

“Ko od njih u trenutnoj situaciji krši koalicijski sporazum i koje su osnove na kojima su formirali vlast? Očekivali smo da će oni koji su rekli da u vlast ulaze radi države objasniti kako su to uvođenjem SNSD-a u državnu vlast ojačali državu i kako njihova tzv. bošnjačko-bosanska politika doprinosi zaštiti države od dvojca Dodik-Čović kojem su isporučili sve poluge vlasti, ispunili sve poslijeizborne želje i dali apsolutnu moć i u državi i u entitetima? Nisam primijetio da je bilo ko od tri ‘bošnjačko-bosanske’ stranke priznao grešku zato što su potrčali da Dodika pridruže Čoviću u državnoj vladi, a da nisu ni dogovorili imena svih ministara pa tako još uvijek imamo jedno upražnjeno ministarstvo. Nisam primijetio da su se pokajali što su davanjem većine Dodiku i Čoviću u Domu naroda BiH i Vijeću ministara njima omogućili da sami blokiraju procese i da niko od trojca na to neće moći utjecati kada do blokada dođe”, izjavio je Nikšić.

Također, on naglašava da nije čuo izvinjenje zato što su, kako kaže, slagali građane i izdali obećanje da državna vlada neće biti formirana bez federalne, u kojoj su očuvali HDZ kao najmoćniju političku opciju.

“Ispunjavanjem svih njihovih želja, Čoviću i Dodiku je trojac predvođen SDA-om osigurao bezbrižnu poziciju da se sada maksimalno mogu posvetiti blokadi države i njenih institucija. Valjda očekuju da će NATO riješiti blokadu s obzirom na to da su nas uvjerili da smo praktično već ušli u NATO savez? Teško će oni priznati svoje greške, a još gore im je prihvatiti da smo mi bili u pravu. Što je najgore, građane opet pokušavaju napraviti budalama izjavama da je blokada države besmislena ‘galama’, da je narod spreman na blokadu i da su spremni na krizu, a oni, eto, neće odstupiti od ‘branjenja države'”, naglasio je predsjednik SDP-a.

Siromašenje naroda

Tvrdi da njima nije ni najmanje bitno što blokade znače krizu, kriza znači smanjenje investicija i siromašenje naroda, a siromašenje naroda znači iseljavanje.

“Nije ih briga, jer oni svakako imaju svoje akcize ‘za autoputeve’ kojim će isplaćivati sebi plate za nerad u blokiranoj državi. Uvjeren sam, kao i većina građana, da se radi o još jednoj koordiniranoj akciji tri ‘reprezentacije’, kako bi uoči lokalnih izbora bili zanemareni i potisnuti u drugi plan stvarni problemi i posljedice katastrofalnog vladanja ove skupine štetočina koja niti može niti zna raditi drugačije i bolje. Radi se o uhodanom predizbornom sistemu gdje se sve strane međusobno pomažu u podizanju tzv. međuetničkih tenzija”, ističe Nikšić.

Napominje da je SDA drugu godinu za redom glasala za budžet za 9. januar, a da se istog dana kada je Dodik napravio svoj “separatistički show” SDA preko svog potpredsjednika odrekla pola BiH, jer su za njih oni koji zagovaraju i vole državu BiH obilježeni kao ‘četnici’ ako su iz tog dijela BiH.

Gromoglasna šutnja DF-a i SBB-a

“O izjavama SDA-ovih perjanica u Sarajevu o nebitnosti ustava i bitnosti vladavine ‘jačih’ da i ne govorim. Očito je da je za SDA ideal, uz gromoglasnu šutnju DF-a i SBB-a, samo potvrđivanje želje za fildžan državom, jedne vjere i jednog vođe’, kako reče drugi istaknuti SDA-ov mislilac. Dodik i Čović služe samo da jedni druge međusobno potpomažu. Uostalom, zajedničkim neustavnim, antidejtonskim izbacivanjem stranaca iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, SDA i njeni separatistički partneri su već napravili presedan i stvorili preduslove da Dodik može isto tako neustavno tražiti izbacivanje stranaca iz Ustavnog suda BiH. Tu odluku je potpisao i za nju glasao Bakir Izetbegović”, ustvrdio je Nikšić i dodao: “Nama svima ostaje da s jedne strane trpimo iživljavanje rušitelja države koji sada imaju nezapamćenu moć, a s druge strane ispraznu, priprostu bezidejnost kvazipatriotskog populizma bošnjačko-bosanskih foteljaša”.

“Mi u SDP-u ćemo nastaviti da nudimo državotvorna rješenja i podržavamo takva koja dođu od drugih. Nama za državotvorno ponašanje i podržavanje procesa koji jačaju državu ne trebaju fotelje, a posebno ne truhli kompromisi s rušiteljima države. Nismo svi isti i našu šutnju ne mogu kupiti bilo kojom foteljom ili ministarskom pozicijom”, poručio je predsjednik SDP-a.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu