Sastanak u Sloveniji

Trgovska Gora nije mjesto za nuklearni otpad

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i članovi Zelenog kluba Saša Magazinović i Jasmin Emrić sastali su se u Ljubljani sa predsjednikom Odbora za zdravstvo Parlamenta Republike Slovenije dr. Francom Trčekom.

Tom prilikom članovi bosanskohercegovačkog Parlamenta informisali su sagovornika o aktivnostima Zelenog kluba u vezi sa protivljenjem uspostavi i izgradnji odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovske gore koja se nalazi u Republici Hrvatskoj na samoj granici sa Bosnom i Hercegovinom. Poslanici Magazinović i Emrić posebno su naglasili, s obzirom na geografski položaj planirane lokacije, da ce ista imati najveći negativni utjecaj na stanovnistvo i prirodne resurse na teritoriji Bosne i Hercegovine, u čemu se na isti način izjasnila stručna i akademska zajednica, lokalne zajednice i nevladine organizacije s obje strane granice.

Takodjer Trček je upoznat da su sve nadležne institucije u Bosni i Hercegovini izrazile protivljenje ovom planu i namjeri Republike Hrvatske da skladišti opasni otpad na granici sa Bosnom i Hercegovinom, da su jednoglasno usvojeni zvanični dokumenti koji odražavaju istovjetan stav parlamenata na svim nivoima prema ovom problemu, kao i zaključci Predsjedništva BiH kojim se traži od nadležnih institucija Republike Hrvatske da se predložena lokacija Trgovska gora izuzme kao lokacija za skladšstenje i odlaganje radioaktivnog i nuklearnog otpada.

S obzirom da Hrvatska i Slovenija imaju ugovoren odnos za skladištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada iz Nuklearne elektrane Krško, predsjednik Odbora za zdravstvo parlamenta Republike Slovenije iskazao je razumijevanje u vezi prezentiranog problema, te se složio sa mišljenjem stručne javnosti da treba poštovati ustaljenu praksu da se ovakva vrsta opasnog otpada skladišti i odlaže na mjestu nastanka.

U svjetlu daljnje suradnje i razumijevanja, dogovoreno je da će Odbor za zdravstvo i Odbor za infrastrukturu, energetiku i zaštitu okoliša državnog parlamenta Republike Slovenije biti detaljno upoznati od strane Zelenog kluba sa usvojenim zaključcima međunarodne konferencije koja je održana nedavno u Sarajevu o ovoj temi, kao i ostalom relevantnom dokumentacijom kako bi se nastavila službena komunikacija i praćenje ovog problema.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu