KO SDP BIH TK

Trgovina mandatima i pozicijama jedini prioritet Vlade TK

Od imenovanja nove Vlade Tuzlanskog kantona prošlo je gotovo 150 dana, a od tada pa do danas nije urađeno apsolutno ništa na poboljšanju standarda i životnih uslova građana Tuzlanskog kantona. Vlada TK predvođena SDA-om i premijer Tulumović na njenom čelu, izdvojili su osam stavki kao „prioritete“ svog djelovanja.

Kao jedan od prioriteta navedeno je iniciranje izmjena Zakona o raspodjeli javnih prihoda i Zakona o dugu i zaduženju TK a umjesto toga, od Vlade TK je uslijedio prijedlog izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima TK. Ovim izmjenama, kojima se protivi i OHR i američka ambasada, jasno je da politika želi diktat i direktni upliv u profesionalni rad policije. Na taj način, Vlada predvođena strankom SDA želi policiju staviti pod svoju ličnu i političku kontrolu i da nastavi sa praksom političkog činovanja, zapošljavanja i raspolaganja budžetom uprave policije. To bi bio presedan koji ne poznaje niti jedno demokratsko društvo i država u cijelome svijetu.

Dalje, premijer TK i skupštinska većina su početkom ovog mandata obećali da će građanima vratiti povjerenje u institucije kantona. Opravdano se pitamo da li Vlada TK na čelu sa premijerom Tulumovićem i skupštinska većina u TK koju predvodi neustavno izabrani predsjednik Skupštine, građanima žele vratiti povjerenje na način što grubo krše Ustav TK i Poslovnik o radu Skupštine TK?! Trgovačka skupštinska većina, isključivo uspostavljena trgovinom mandatima i pozicijama, kontinuirano iz sjednice u sjednicu krši poslovnik o radu ovog najvećeg predstavničkog i zakonodavnog organa u Tuzlanskom kantonu, ne dozvoljavajući poslanicima da postavljaju poslanička pitanja i iniciraju inicijative proistekle iz direktnih razgovora sa građanima našeg kantona.

Podsjećamo da su premijer i većina u Skupštini TK-a, početkom mandata obećali i depolitizaciju obrazovanja u Tuzlanskom kantonu. Pitamo se, kako i na koji način će to realizovati?! Da li na način na koji to predstavlja predsjednik novoformirane stranke „SD BIH“ tvrdeći u medijima da je njegova stranka između ostalog “dobila Univerzitet u Tuzli“, ili nekako drugačije, ostaje da se vidi u narednim danima.

Pitamo se da li je nastavak najavljene depolitizacije u obrazovanju i smjena svih školskih odbora i direktora u osnovnim i srednjim školama po sili zakona koji planiraju usvojiti na narednoj sjednici Skupštine TK. Premijerovo najavljeno vraćanje dostojanstva prosvjetnim radnicima se vjerovatno ogleda u predloženim izmjenama kojim se poništava izbor već imenovanih članova školskih odbora iz reda nastavnika i traži izbor novih, i to tako da bude po volji koalicionih partnera SDA.

Postoji još mnogo obećanja koju su akteri aktuelne vlade odnosno skupštinske većine u Tuzlanskom kantonu putem svojih stranaka obećavali građanima. Iako još uvijek, i nakon 150 dana vlasti Vlade TK i vladajuće većine građani ne vide niti jedan jedini pomak, jedno im se mora priznati, a to je da su od prvog dana mandata pa sve do danas bar pokazali da se odlično snalaze u bavljenju trgovinom.