KO SDP BIH TK

Trgovina mandatima i pozicijama jedini prioritet Vlade TK

Od imenovanja nove Vlade Tuzlanskog kantona prošlo je gotovo 150 dana, a od tada pa do danas nije urađeno apsolutno ništa na poboljšanju standarda i životnih uslova građana Tuzlanskog kantona. Vlada TK predvođena SDA-om i premijer Tulumović na njenom čelu, izdvojili su osam stavki kao „prioritete“ svog djelovanja.

Kao jedan od prioriteta navedeno je iniciranje izmjena Zakona o raspodjeli javnih prihoda i Zakona o dugu i zaduženju TK a umjesto toga, od Vlade TK je uslijedio prijedlog izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima TK. Ovim izmjenama, kojima se protivi i OHR i američka ambasada, jasno je da politika želi diktat i direktni upliv u profesionalni rad policije. Na taj način, Vlada predvođena strankom SDA želi policiju staviti pod svoju ličnu i političku kontrolu i da nastavi sa praksom političkog činovanja, zapošljavanja i raspolaganja budžetom uprave policije. To bi bio presedan koji ne poznaje niti jedno demokratsko društvo i država u cijelome svijetu.

Dalje, premijer TK i skupštinska većina su početkom ovog mandata obećali da će građanima vratiti povjerenje u institucije kantona. Opravdano se pitamo da li Vlada TK na čelu sa premijerom Tulumovićem i skupštinska većina u TK koju predvodi neustavno izabrani predsjednik Skupštine, građanima žele vratiti povjerenje na način što grubo krše Ustav TK i Poslovnik o radu Skupštine TK?! Trgovačka skupštinska većina, isključivo uspostavljena trgovinom mandatima i pozicijama, kontinuirano iz sjednice u sjednicu krši poslovnik o radu ovog najvećeg predstavničkog i zakonodavnog organa u Tuzlanskom kantonu, ne dozvoljavajući poslanicima da postavljaju poslanička pitanja i iniciraju inicijative proistekle iz direktnih razgovora sa građanima našeg kantona.

Podsjećamo da su premijer i većina u Skupštini TK-a, početkom mandata obećali i depolitizaciju obrazovanja u Tuzlanskom kantonu. Pitamo se, kako i na koji način će to realizovati?! Da li na način na koji to predstavlja predsjednik novoformirane stranke „SD BIH“ tvrdeći u medijima da je njegova stranka između ostalog “dobila Univerzitet u Tuzli“, ili nekako drugačije, ostaje da se vidi u narednim danima.

Pitamo se da li je nastavak najavljene depolitizacije u obrazovanju i smjena svih školskih odbora i direktora u osnovnim i srednjim školama po sili zakona koji planiraju usvojiti na narednoj sjednici Skupštine TK. Premijerovo najavljeno vraćanje dostojanstva prosvjetnim radnicima se vjerovatno ogleda u predloženim izmjenama kojim se poništava izbor već imenovanih članova školskih odbora iz reda nastavnika i traži izbor novih, i to tako da bude po volji koalicionih partnera SDA.

Postoji još mnogo obećanja koju su akteri aktuelne vlade odnosno skupštinske većine u Tuzlanskom kantonu putem svojih stranaka obećavali građanima. Iako još uvijek, i nakon 150 dana vlasti Vlade TK i vladajuće većine građani ne vide niti jedan jedini pomak, jedno im se mora priznati, a to je da su od prvog dana mandata pa sve do danas bar pokazali da se odlično snalaze u bavljenju trgovinom.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu