Draženka Subašić za Oslobođenje

Trenutno vladajuća koalicija nema većinu

Stranke ljevice su naučile lekciju i mi građane pred izbore nećemo zastrašivati, već nuditi programe, kaže Draženka Subašić, delegatkinja Doma naroda FBiH iz SDP-a.

Dom naroda PFBiH nije zasjedao dugo, a delegati su naplatili pola miliona maraka za dvomjesečni nerad. Vaš komentar.

U ovom mandatu Dom je imao 22 redovne i 17 vanrednih sjednica. U principu, svima nam je sad jasno da je vladajućoj koaliciji bitno da donese budžet i da se “zaključa radnja”. Zadnja redovna sjednica je bila 12. decembra prošle godine, dok je posljednja vanredna bila 22. januara. Već ulazimo u drugu polovicu aprila i imamo naznake da bi se mogla održati jedna sjednica do kraja mjeseca. Nismo sigurni da li će uopšte biti moguće usvojiti dnevni red, jer je sad više nego jasno da trenutno vladajuća koalicija nema većinu.

Prividno funkcionisanje

Sam predloženi dnevni red na novoj, opet vanrednoj sjednici, nazvala bih više tehničkim nego suštinskim, a upravo da se pokaže prividnost funkcionisanja federalnog nivoa vlasti u državi. Poražavajuće je da se na dnevnom redu ne nalaze zakoni koji su vezani za pitanja boraca, iako se imalo dovoljno vremena da se vrlo jasni zahtjevi boraca razmotre i iznađu rješenja za njih.

Ima li ljevica snage da dobije izbore?

Trenutno je najhitnije da se građanima ponudi kvalitetan program onoga što će ljevica da implementira kada osvoji vlast u oktobru 2018. godine. Trebamo biti svjesni situacije gdje se ponovo zvecka oružjem, gdje ponovo rastu nacionalne tenzije, a iz razloga da se prikriju svi problemi u kojima se nalazimo kao društvo, kako u ekonomskom smislu, tako i u drugim oblastima. Smatram da se nalazimo u situaciji da nam je obrazovanje zapostavljeno iz razloga što su kriteriji za prijem đaka u srednje škole i na fakultete pali, gdje imamo poplavu privatnih univerziteta koji na neki način degradiraju znanje. Kultura, koja bi trebala da bude obilježje jednog društva je zapostavljena, a gaje se neke druge vrijednosti koje nas vraćaju nazad. SDP BiH je izašao sa programom koji će biti promoviran u narednom periodu, a koji će građanima ponuditi, prije svega, socijalnu pravdu, koji će im ponuditi rješenja za unapređenje obrazovanog sistema koji će im ponuditi mogućnost da se u ovoj zemlji radi i živi. U inostranstvo nam odlaze već i ljudi koji su situirani, koji imaju dobre poslove, jer jednostavno ne mogu više da nađu prostora da žive u ovakvom društvu, u kojem su vrijednosti u potpunosti poremećene. Ljevica se mora vratiti svojim vrijednostima socijaldemokratije i socijalne pravde. Mislim da se to dešava i da će građani to prepoznati. U narednom periodu od SDP-a BiH ćete slušati o ekonomiji, o obrazovanju, jednakim pravima na zdravstvenu zaštitu u cijeloj Federaciji BiH. Možda ćemo biti nezanimljivi javnosti, jer ne plašimo građane, nego pričamo o životu, ali to smo mi. Mi nudimo poštovanje, toleranciju i dogovor, a ne zastrašivanje.

U slučaju da ne bude zajedničkog nastupa na izborima stranaka ljevice, da li bi imala smisla postizborna koalicija?

– Mislim da je hitnije zajedništvo poslije, da su sve partije koje čine ljevicu, a to su SDP, DF, Naša stranka i druge stranke koje su možda bliže centru, naučile lekciju da moraju ostati dosljedne svojim vrijednostima i da se ne mogu praviti kompromisi kada je u pitanju koaliranje sa nacionalnim strankama, jer se pokazalo daje nemoguće spojiti te dvije vrijednosti i napraviti koncept koji će biti funkcionalan. Ne možete biti u koaliciji s nekim s kim nemate zajedničke poglede na suštinske društvene probleme. Upravo je ta postizborna koalicija daleko hitnija nego ono što će se dešavati do izbora. Naravno, organi stranaka će odlučiti da li će i na kojim nivoima vlasti ići u zajedničke liste, na kojim nivoima će ići samostalno. Što ujedinjenja ljevica u predizbornom periodu sigurno će polučiti i bolji izborni rezultat, to je ono što građani očekuju od nas i SDP BiH sigurno će biti faktor koji će biti dio rješenja, a nikako problema.

Na čelu ste JU Dom-porodica Zenica, ustanove koja, osim što se brine o djeci bez adekvatnog roditeljskog staranja, pomaže im i kada postanu punoljetni da se pripreme za samostalni život

– Mi nastojimo da djecu pripremimo za izlazak iz ove ustanove, da mogu samostalno živjeti i to pokušavamo kroz servis koji se zove “Život u zajednici”, gdje djeca prije nego što će napustiti dom, imaju priliku da žive u stanu, da se na taj način uče životu sa komšijama, plaćaju režije, da uče kuhati, da nastave školovanje na nekom od fakulteta i na taj način da osjete taj život u zajednici. Drugi servis “Mah porodični dom” omogućuje da djeca žive u prirodnijem okruženju nego što je sama ustanova, jer je to jedna velika porodica u kojoj je smješteno jedanaestero djece, gdje oni tu žive u jednom zeničkom naselju, imaju interakciju sa komšijama, sa svojim drugovima iz škole i pokušavaju da se pripreme ili za nastavak studiranja ili pronalazak posla i izlazak iz doma.

Prvo radno iskustvo

Kao ustanova, s obzirom na to da se bavimo socijalnom zaštitom, imamo posebnu odgovornost da se na neki način i dalje brinemo o našim štićenicima. U protekloj godini sam zahvaljujući programu Federalnog fonda za zapošljavanje uspjela pružiti priliku za troje naših štićenika koji su izašli iz doma da svoje prvo radno iskustvo upravo steknu u ovoj ustanovi. I ubuduće ćemo nastojati da u skladu sa našim finansijskim mogućnostima i eventualnim programima poticaja zapošljavanja uradimo slične stvari.

Teško je povjerovati da jedan političar bez naknade obavlja neki posao.

– Iskreno, osjećam obavezu, s obzirom na to da obavljam funkciju dopredsjedavajuće u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona i delegat sam u Domu naroda federalnog Parlamenta, imam dobra primanja po tom osnovu, a istovremeno, nažalost, i mnogo slobodnog vremena, da na neki način vratim to svojoj lokalnoj zajednici kroz to što ću obavljati posao direktorice ustanove koja je socijalnog karaktera bez naknade, za ovu godinu koliko će se preklapati moj mandat.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu