Tražimo vanrednu sjednicu Skupštine HNK zbog požara u hipermarketu Bingo

Nakon što smo sinoć obišli požarište, razgovarali sa nadležnim službama i pojedinim radnicima, a nakon održane zajedničke Vanredne sjednice Predsjedništva Kantonalnog odbora SDP BiH HNK i Gradskog odbora SDP BIH Mostar, a svjesni tragedije koja se sinoć desila u hipermarketu Bingo u Mostaru, putem zastupnika SDP BiH u Skupštini HNK zatražićemo održavanje Vanredne sjednice Skupštine HNK.

Sinoć je ugroženo desetine radnih mjesta i egzistencija desetina porodica i smatramo da o ovome svoj sud moraju dati institucije vlasti. Obzirom da u Mostaru ne postoji Gradsko vijeće uputili smo inicijativu sljedećeg sadržaja prema Skupštini HNK i predsjedavajućem Skupštine HNK, gospodinu Šerifu Špagi:
“Klub zastupnika SDP BIH u Skupštini HNK ovim putem upućuje inicijativu za sazivanje vanredne sjednice Skupštine HNK, a vezano za požar u hipermarketu Bingo u Mostaru.

Obzirom da Grad Mostar nema Gradsko vijeće Grada Mostara, pozivamo Vas da, u skladu sa Vašim ovlaštenjima i Članom 49. Poslovnika o radu Skupštine HNK, sazovete sjednicu u najkraćem roku na kojoj bi se razmatrala samo tačka dnevnog reda vezana za požar u Hipermarketu Bingo. U tom smislu neophodno je da se zastupnicima dostave izvještaji sa uviđaja o uzrocima požara, kao i da se na sjednicu pozovu inspektori i vještaci koji bi prezentovali te izvještaje. Također, smatramo sasvim poželjnim na sjednicu pozvati Gradonačelnika Mostara, gospodina Ljubu Bešlića, vlasnika hipermarketa Bingo gospodina Senada Džambića, kao i predstavnike Civilne zaštite HNK.

Obzirom da su u Hipermarketu Bingo desetine radnika zaradjviale svoje plate, radnici prije svega, ali i javnost treba da znaju koja je sudbina tih radnika, kako im se može pomoći i da li će doći do obnove uništenog objekta i kada? Smatramo da Skupština HNK o tome mora dati svoj sud i to u najkraćem mogućem roku i iz tog razloga Vas pozivamo da sazovete Vanrednu sjednicu Skupštine HNK, kako bi zastupnici bili upoznati sa situacijom, a Skupština HNK mogla donijeti adekvatne zaključke i pomogla radnicima zbog tragedije koja je zadesila Bingo.

Molimo Vas da nam u roku 24 sata odgovorite na ovu inicijativu. U nadi da ćete razumjeti težinu situacije u kojoj su se našli radnici Binga i da ćemo svi zajedno pokušati da im pomognemo, srdačno Vas pozdravljmo.”


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu