SDP BiH
Saša Magazinović

Tražimo produženje roka za plaćanje PDV-a sa 10. na zadnji dan u mjesecu

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini BiH Saša Magazinović, govorio je danas o inicijativi koju je zajedno s Institutom za razvoj mladih KULT uputio još prije dva mjeseca a u vezi uvođenja naplate PDV-a po naplaćenim računima umjesto dosadašnjeg sistema naplate po izdatim računima, piše novinska agencija Patria.

Inicijativu za izmjenu načina naplate PDV-a traže desetine hiljada privrednika svih nacionalnosti i političkih opredjeljenja. Ovo ne smije biti politički obojena inicijativa nego se trebamo angažovati svi zajedno, prije svega Vijeće ministara i Uprava za indirektno oporezivanje, upozorio je Magazinović, ističući da su odgovor čekali dva mjeseca.

– Iza ove inicijative stoji 30.000 privrednika i tražili smo od ljudi iz Vijeća ministara da uđu u cipele privrednika i da počnu tako razmišljati kako im pomoći u što efikasnijem poslovanju, da saslušaju shvate… Na koncu nakon dva mjeseca ćutanja dobili smo odgovor u kojem se navodi da je takav sistem neprihvatljiv bez obzira što postoji u 22 zemlje EU i državama okruženja. Da ova direktiva Evropske komisije na koju smo se pozvali može a i ne mora se primjeniti, pa su oni odabrali da ne moraju. Da primjena zakona o PDV i uvođenje sistema naplate po naplaćenim računima zahtijeva drugačiji pristup u obradi i da ne osporavju moguće pozitivne efekte, ali da bi bilo komplikovano i da zato nemaju kacitet niti to žele. Također kao jedan od razloga što se ne želi ući u ovaj sistem je to da takav model zahtijeva uvođenje novog informacionog sistema – kazao je Magazinović.

On je dodao da će nastaviti instistirati i argumentirati i dalje svima onima koji se nalaze u vlasti u tome da je neophodno uvesti plaćanje PDV po naplaćenim, a ne izdatim računima.

– Obići ćemo značajan broj privrednika u BiH gdje ćemo se na licu mjesta uvjeriti u njihove probleme i iz tog inicirati rješavanje problema i naredne sedmice ćemo imati novu inicijativu a ona se odnosi na zahtjev privrednika za pomjeranje roka plaćanja PDV-a sa 10. na 30. u mjesecu – dodao je Magazinović.

Poslanik SDP-a je istakao da nisu sreli čovjeka-privrednika koji nije pomenuo ovo kao urgentnu stvar.

– Tražit ćemo stav Vijeća ministara i UIO-a. Za razliku od prvog prijedloga ovaj ne zahtijeva uvođenje novog informacionog sistema, isti ljudski kapaciteti su dovoljni i nije komplikovano. Definitivno će pozitivno uticati na likvidnost budžeta – dodao je Magazinović.

Ajla Barukčić, ekonomska stručnjakinja Instituta za razvoj mladih KULT, pojašnjava kako prema važećem Zakonu o porezu na dodanu vrijednost (platiti PDV do 10. u mjesecu) opterećava privrednike, ali da su ohrabreni odgovorm UIO-a.

– Privrednici ističu da zbog toga dižu kredite, plaćaju kamate i slično. Predloženi sistem nije izmišljen nego se uveliko primjenjuje u zemljama EU. BiH će morati biti dio ovog sistema koji je u primjeni vrlo fleksibilan – kazala je Barukčić.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu