Samir Avdić za Avaz.ba

Tražimo pojačanu inspekcijsku kontrolu zbog ljetnih bašti u Maloj aleji

I ove godine, umjesto šetališta, Mala aleja na Ilidži postala je jedna velika ljetna bašta. Građani se tako provlače između stolova, biciklisti ne voze svoje bicikle, već hodaju pored njih, a o porodicama s dječijim kolicima i sigurnosti mališana bolje da i ne govorimo.

Sve to možda i ne bi bilo “toliko” strašno da ove, odnosno prošle godine, u novi, redizajnirani, moderni izgled ilidžanske aleje nije uloženo oko milion maraka.

Građani, ali i mnogi vijećnici složni su u jednom – riječ je o klasičnoj uzurpaciji prostora, ali i neradu komunalne inspekcije.

– Godinama unazad dobivamo različite pritužbe na stanje u najreprezentativnijoj ilidžanskoj ulici, u šetnici Mala aleja, ali i na uzurpaciju javnih površina u drugim dijelovima općine, posebno u njenom centru. Te pritužbe su najčešće vezane za postavljene ljetne bašte, odnosno neuređeno korištenje javnih površina, zatim na prosjačenje, te na higijenu – izjavio je za Avaz.ba SDP-ov vijećnik Općinskog vijeća Ilidža Samir Avdić.

Kroz različite inicijative i mjere, ističe Avdić, Općinsko vijeće je donekle popravilo stanje, a za neke mjere utrošena su značajna sredstva građana Ilidže. Samo u Maloj aleji riječ je o iznosu višem od miliona KM.

– Tim više, nedopustivo je da građani Ilidže i gosti koji dođu u našu općinu iz Male aleje ponesu loše iskustvo i tzv. loš glas. Zato sam na prošloj sjednici poslao urgenciju i zatražio pojačanu inspekcijsku kontrolu te izvještaj o zatečenom stanju. Mi smo svoj dio posla uradili, donijeli potrebne odluke i uredili ovu oblast, međutim izostaje kvalitetniji rad općinskih inspekcija.

A odgovor svih javnih službi koje su zadužene za provjeru stanja u Maloj aleji pred vijećnicima Općine Ilidža trebao bi se naći krajem mjeseca, za kada je zakazana naredna sjednica Vijeća.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu