Samir Avdić za Avaz.ba

Tražimo pojačanu inspekcijsku kontrolu zbog ljetnih bašti u Maloj aleji

I ove godine, umjesto šetališta, Mala aleja na Ilidži postala je jedna velika ljetna bašta. Građani se tako provlače između stolova, biciklisti ne voze svoje bicikle, već hodaju pored njih, a o porodicama s dječijim kolicima i sigurnosti mališana bolje da i ne govorimo.

Sve to možda i ne bi bilo “toliko” strašno da ove, odnosno prošle godine, u novi, redizajnirani, moderni izgled ilidžanske aleje nije uloženo oko milion maraka.

Građani, ali i mnogi vijećnici složni su u jednom – riječ je o klasičnoj uzurpaciji prostora, ali i neradu komunalne inspekcije.

– Godinama unazad dobivamo različite pritužbe na stanje u najreprezentativnijoj ilidžanskoj ulici, u šetnici Mala aleja, ali i na uzurpaciju javnih površina u drugim dijelovima općine, posebno u njenom centru. Te pritužbe su najčešće vezane za postavljene ljetne bašte, odnosno neuređeno korištenje javnih površina, zatim na prosjačenje, te na higijenu – izjavio je za Avaz.ba SDP-ov vijećnik Općinskog vijeća Ilidža Samir Avdić.

Kroz različite inicijative i mjere, ističe Avdić, Općinsko vijeće je donekle popravilo stanje, a za neke mjere utrošena su značajna sredstva građana Ilidže. Samo u Maloj aleji riječ je o iznosu višem od miliona KM.

– Tim više, nedopustivo je da građani Ilidže i gosti koji dođu u našu općinu iz Male aleje ponesu loše iskustvo i tzv. loš glas. Zato sam na prošloj sjednici poslao urgenciju i zatražio pojačanu inspekcijsku kontrolu te izvještaj o zatečenom stanju. Mi smo svoj dio posla uradili, donijeli potrebne odluke i uredili ovu oblast, međutim izostaje kvalitetniji rad općinskih inspekcija.

A odgovor svih javnih službi koje su zadužene za provjeru stanja u Maloj aleji pred vijećnicima Općine Ilidža trebao bi se naći krajem mjeseca, za kada je zakazana naredna sjednica Vijeća.