Sastanak u Vladi FBiH

Traženje rješenja za "Aluminij"

Interes svih učesnika, kako je istaknuto, je iskoristiti sve zakonske mogućnosti da se spasi mostarski kombinat i zadrže postojeća radna mjesta, te stvori stabilan okvir za pozitivno poslovanje

Slika

Načini i putevi izlaska iz postojeće krize mostarskog „Aluminija“ bili su glavna tema sastanka koji je danas održan u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu. Pored premijera Federacije BiH Nermina Nikšića i ministra energije, rudarstva i industrije Erdala Trhulja, ovom skupu posvećenom najvećem izvozniku iz BiH prisustvovali su i predstavnici svih strana zainteresiranih za mostarski kombinat.

Tako su svoje viđenje u pravcu ozdravljenja „Aluminija“ iznijeli partneri i vlasnici poput „Glencora“ iz Zagreba, TLM-TVP-a iz Šibenika i Vlade Republike Hrvatske, „Feala“ i „Primorke“ iz Širokog Brijega, MAL „Grizelja“ iz Gruda, udruge malih dioničara „Aluminijaš“, te v.d. direktora Nikica Ljubić i predsjednik Nadzornog odbora „Aluminija“ Mehmed Jahić.

Interes svih učesnika, kako je istaknuto, je iskoristiti sve zakonske mogućnosti da se spasi mostarski kombinat i zadrže postojeća radna mjesta, te stvori stabilan okvir za pozitivno poslovanje. Također, iskazan je interes da bude izvršena dokapitalizacija mostarskog kombinata svježim novcem kako bi se izmirila dugovanja i održala stabilnost proizvodnje.

Danas je doneseno i nekoliko zaključaka, a najvažniji je da tim na čelu sa v.d. direktora Ljubićem sačini detaljan plan rada „Aluminija“ sa mogućnostima povećanja proizvodnje, plan promjene tehnologije u smislu ušteda potrošnje električne energije i obnavljanja postojećih proizvodnih kapaciteta.

Također, Uprava je obavezana da napravi dinamiku rada Kombinata i izrazi finansijske potrebe za realizaciju tog plana u narednih pet godina. Svi zainteresirani koji su prisustvovali današnjem sastanku su zaduženi da do srijede, 14. maja, dostave pisano izjašnjenje o dokapitalizaciji, uvjetima i okvirnim mogućnostima u cilju realizacije petogodišnjeg plana.

Istaknuto je da je potrebno prikupiti i ponude svih drugih strana koje su iskazale interes za dokapitalizaciju „Aluminija“.

Kako su upoznati učesnici ovog skupa koji je održan po zaključcima Vlade FBiH i Nadzornog odbora, a sazvao ga je v.d. direktora Ljubić, sutra će u Mostaru biti održan sastanak s povjeriocima Kombinata s ciljem, deblokade računa. Za naredni petak najavljen je sastanak u istom sastavu kao i danas.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.