Denis Bećirović

To što neki režimi nisu prihvatili naziv nekog naroda, ne znači da neki narod nije postojao

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine počela je danas u Sarajevu. Delegat Kluba Bošnjaka Denis Bećirović je predložio dopunu dnevnog reda sa tačkom u kojoj će se raspravljati o zaključcima donesenim u Narodnoj skupštini Republike Srpske na sjednici 2. juna.

“Gospodine predsjedavajući, predlažem da dopunimo dnevni red sa novom tačkom i dostavljam materijale za tačku. Naslov je: Razmatranje skandaloznih i uvredljivih zaključaka NSRS usvojenih 2. juna prilikom razmatranja informacije o Rezoluciji poštivanja žrtava fašističkih režima i pokreta. Dom naroda je jedan od najpozvanijih organa koji treba da skrene pažnju entitetskoj skupštini na najmanje dvije stvari: 1. da se prestane miješati u stvari za koje nije nadležna i 2. da prestane kolektivno vrijeđati i diskriminirati i Bošnjake i Hrvate u tom entitetu. Nama u BiH treba cjelovit, pošten i objektivan prikaz Drugog svjetskog rata, a ne ovako jednostran i tendeciozan pristup kako je to uradila grupa poslanika u NSRS”, kazao je u uvodu Bećirović.

Dodao je da su u usvojenim zaključcima sadržane brojne uvrede za državu BiH.

“U tim zaključcima su sadržane brojne uvrede i za BiH. U jednom od zaključaka stoji BiH nije postojala u Drugom svjetskom ratu. To je notorna glupost. S druge strane, kao da neka fašistička okupacija može utjecati na to postoji li ili ne. S druge strane štampaju knjigu preko 50.000 primjeraka ‘Istorija RS’ u kojoj prvo poglavlje počinje od kamenog doba. Ispade da RS postoji od kamenog doba, a BiH nije bilo do četrdesetih godina dvadesetog stoljeća”.

Kako je kazao, “uvrede na račun hrvatskog naroda su možda i gore”.

“Zaključak broj šest se navodi revizionizam i ‘navođenje Bošnjaka koji u Drugom svjetskom ratu kao nacija nisu postojali tada’. Pa ne radi se ovo 25 godina poslije Dejtona. To je apsolutno neprihvatljivo. To što neki režimi nisu prihvatili naziv nekog naroda ne znači da nije postojao. Uvrede na račun Hrvata su možda još i gore. Citiram: ‘Hrvatski narod nikada nije prihvatio odgovornost za genocid koji je počinjen u njegovo ime’. Prvi put čujem da cijeli narod može nositi odgovornost za genocid. Ili ‘treba prihvatiti Republika Hrvatska odgovornost za genocid NDH’. Pazite kakvi su to zaključci, očekujem da ovo uvrstimo u dnevni red”, kazao je.

Njegov prijedlog nije dobio potrebnu većinu i kao takav nije uvršten kao tačka dnevnog reda današnje sjednice.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu