Milan Račić

Titovi i naši majski dani

Sve počinje prvim. Prvi majski pa još i radnički praznik. U Titovo vrijeme radnici na izletištima, pjesma, roštilj, zadovoljstvo i sigurnost. Samo nekoliko dana poslije tužna godišnjica Titove smrti. Potom obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom, a onda 25.maj – Titov rođendan. Ređaju se Titovi i naši dani, dani sjete za dobrim i tuge za izgubljenim. Stvorio nam veliku državu, a bogami ni ove male ne bi postojale da Tita nije bilo. No srećom, kako vrijeme odmiče sve više je onih koji sad otvoreno i bez zadrške javno i bez ustezanja promovišu i prošlo i Tita i njegovo djelo.

Obilježili smo sve te značajne datume, od Igmana do Neretve, a na skupovima više mladih od ratnih učesnika. Po prvi put na jednom od mostarskih izletišta Titova slika i zastava bivše nam države. Do sada samo barjaci nacionalističkih stranaka i njihova znamenja. Ne posustaju ni fašisti. No, oni svoja obilježja, u pravilu, postavljaju noću jer ih je i samih stid da kažu ko su i šta su. Mrak i okrilje noći njihovo je valjda osnovno znamenje i znak prepoznavanja.

Čitavi maj daćemo sebi oduška i evocirati uspomene na jedno vrijeme pravih vrijednosti, vrijednosti čije su karakteristike pravda, jednakost, poštenje i čast, zajedništvo i prosperitet, a ne kao danas – radikalizam, podjele i sve vrste raslojavanja, laž, lopovluk i grabež. Vlastodršci, političke vrhuške, porodični klanovi pa sve puta tri, zatiru čovjeka i sve ono dobro u njemu.
Zato se generacije starijih, a evo, srećom i njihova djeca i unuci u ovim majskim danima prisjećaju i nagovještavaju neke nove promjene, ali i povratak na stare provjerene vrijednosti.

Nisu bili utopija: radnička prava i samoupravljanje, vrijednosti socijalizma i život dostojan čovjeka. Nisu utopističke ideje iz Titovog vakta, radnička vikendica, besplatno školovanje i zdravstvena zaštita. Stipendije i zaposlenje dobijali su najbolji, a ne djeca novokomponovanih tajkuna i politički podobnih. Imali su automobile, makar i fiće, podjednako i zidari i rukovodioci.

Na more su odlazili i portiri i direktori, a stan dobijali, u onom „poganom vaktu“ na osnovu stvarnih kriterija i jedni i drugi. Počesto direktori koji kvadrat više od radnika, a ne kao danas, njima sve a narodu ni da preživi. Ubjeđuju nas da smo živjeli u diktaturi i jednoumlju, a većina bi zasigurno ovu njihovu demokratiju zamijenila jednoumljem i predsjednikom kojem su se divili i Istok i Zapad. Počastvovani su bili i predsjednik SAD i predsjednik Rusije da im u posjetu stigne Tito, a danas naše vlastodršce primaju samo zamjenici i pomoćnici pomoćnika za opšte poslove i kancelarijski namještaj. U ono vrijeme niko vas nije pitao ni ko ste ni šta ste, nisu prebrojavali krvna zrnca, ali jesu s karanfilima obilježavali majske praznike…..

Analize, posebno one koje se tiču prijema pripravnika u organe državne uprave, kao i dodjela stipendija, pokazuju da se pripravnici primaju protivno odredbama Zakona o državnoj službi, a stipendije dodjeljuju, prije svih, djeci rukovodećih državnih službenika, mladim iz političkih struktura ili djeci tzv. biznismena. Najbolji i najsiromašniji čekaju na biroima za zapošljavanje ili odlaze na Zapad.

Nekim od političara zabranjen je i ulazak u velike metropole, a većina ostalih nepoželjna je na određenim teritorijama ne samo drugih država, nego i u sopstvenoj zemlji. Možete li i zamisliti Izetbegovića u Gacku, Čovića u Goraždu ili Ivanića u Posušju. Jeste li ikada vidjeli Čavaru, da podsjetim on je predsjednik Federacije, na sastanku u Jablanici ili Dodika u Maglaju. Zarad dnevno-političkih poena reći će vam da baštine antifašizam, a svako zna da ne postoji sila koja bi ih okupila na zajedničkoj proslavi Dana antifašizma i Dana Evrope. Pa kako onda da ih primi neko od drugih državnika, sem ako nisu napravili problem ili dali obećanja u Briselu pa po običaju prekršili dogovoreno ili kako se to jednostavno kaže slagali i one u Evropi i one koje zastupaju.

Raduje zato da, ipak, stasavaju nove generacije mladih koje ne žele ni pričati o podjelama, mržnji i ratu, reče nedavno Rambo Amadeus. Svjesni su da će ovomajski vlastodržci i brže nego što to očekujemo završiti tamo gdje im i jeste mjesto – na smetljištu istorije.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu